Στοιχεία επικοινωνίας

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο : npenintas@gmail.com

Τρίτη 10 Ιανουαρίου 2012

Λίγα λόγια για μία παλιά φωτογραφία. Προσθήκη στο Αθανατη (Μελίβοια), Εθνική Αντίσταση και Εμφύλιος...




Ξεφυλλίζοντας τον Β' τόμο του βιβλίου "Θεσσαλία - Ιστορικές Πηγές", έκδοση της Ε.Τ.Ε.Δ.Κ. Θεσσαλίας του 2007, τράβηξε την προσοχή μας μία φωτογραφία εποχής, των χρόνων της Γερμανοϊταλικής κατοχής της χώρας μας. Αξίζει τον κόπο να αναφέρουμε λίγα λόγια για τη φωτογραφία αυτή.



Γερμανικό φορτηγό πλοίο στον Αγιόκαμπο.

    Η φωτογραφία που είναι δημοσιευμένη στο βιβλίο που προείπαμε, έχει τη λεζάντα: "Γερμανικό εξοπλισμένο φορτηγό χτυπημένο από το πυροβολικό του Ε.Λ.Α.Σ. στον Αγιόκαμπο, στις 14-10-1944". Σχετικό περιστατικό με Γερμανικό πλοίο χτυπημένο από το πυροβολικό του Ε.Λ.Α.Σ. και μάλιστα με χειριστή του πυροβόλου τον αδελφό του Κλεάνθη Ευθυμιάδη, μας περιγράφει στο βιβλίο "Η Αθανάτη στον Μεσοπόλεμο και την Αντίσταση", ο Γεώργιος Ευθυμιάδης.
    Γράφει, λοιπόν, στη σελίδα 41, τα εξής: "...Ο Κλεάνθης αργότερα τοποθετήθηκε υπεύθυνος τομέα, του ΕΑΜ κι όταν εκατοντάδες μέλη του, από τις οργανώσεις που καθοδηγούσε βγήκαν στον ενεργό ΕΛΑΣ, ο ίδιος έζωσε ξανά τ' άρματα και κατατάχτηκε στον ΕΛΑΣ, όπου σαν ανθυπολογαχός του διοικητής ουλαμού επάκτιων πυροβόλων έδοσε μια σειρά σκληρές μάχες με χιτλερικά πολεμικά πλοία και βγήκε νικητής. Μια τέτοια μάχη (μονομαχία) έδοσε στον Αγιόκαμπο αιχμαλωτίζοντας γερμανικό πλοιαράκι με 19 χιτλερικούς αξιωματικούς και ναύτες. Σε άλλη μονομαχία απέκρουσε τρία χιτλερικά αποβατηγά πλοία που προσπαθούσαν να αποβιβάσουν άγημα στο Κεραμίδι Πηλίου. Οι εύστοχες βολές των πυροβόλων μας που διοικούσε ο Κλεάνθης υποχρέωσαν τα γερμανικά αποβατηγά ν' ανακρούσουν πρύμνα αφού το ένα απ΄ αυτά πήρε επικίνδυνη κλίση στη μία πλευρά του ύστερα από τρεις εύστοχες βολές...".

Ό Κλεάνθης Ευθυμιάδης. (Προσφορά: Μιλτ. Ευθυμιάδης).
    Ενδέχεται, με μεγάλη πιθανότητα η φωτογραφία αυτή να απεικονίζει το Γερμανικό πλοιάριο που αιχμαλώτισε ο Κλεάνθης Ευθυμιάδης με τον ουλαμό του, στον Αγιόκαμπο, στο πρώτο άγνωστο ή /και ξεχασμένο περιστατικό, που αναφέρεται παραπάνω. Τον ισχυρισμό αυτό ισχυροποιεί το γεγονός ότι το πλοίο αυτό περιγράφεται να είναι και εξοπλισμένο, οπότε και ανταποκρίνεται στην παραπάνω περιγραφή της μάχης. 

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ:
-"Η Αθανάτη στον Μεσοπόλεμο και την Αντίσταση", Γεώργιου Ευθυμιάδη, Μελίβοια 2000.
-"Θεσσαλία - Ιστορικές πηγές", τόμος Β', έκδοση Ε.Τ.Ε.Δ.Κ., Λάρισα 2007.     

Δεν υπάρχουν σχόλια: