Στοιχεία επικοινωνίας

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο : npenintas@gmail.com

Πέμπτη 3 Φεβρουαρίου 2011

Θεσσαλικό Ημερολόγιο Εκδ. Κωστ. Σπανός


  • Δεριζιώτης Λάζ. "Μια επιγραφή από την ανατολική Όσσα" ( σελ . 8 - 10 ) . Αναφέρεται στην επιγραφή που αφορά την παλιά μονή του Αγ. Ιωάννη του Θεολόγου ( 1571 μ.Χ. ) , που βρέθηκε στον αγρό του Νικολ. Χαρατσή ( ή Ζαχαρού ) . Τώρα η επιγραφή βρίσκεται στην Αρχαιολογική Συλλογή της Μελιβοίας , που στεγάζεται στο κτίριο του Δημοτικού Σχολείου της Μελιβοίας και είναι επισκέψιμη στο κοινό .
Το κείμενο της επιγραφής έχει ως εξής :
"ΑΝΗΓΕΡΤΘΗ Ο ΘΕΙΟΣ Κ(ΑΙ) ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΕΝΔΟΞΟΥ Κ(ΑΙ) ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ Κ(ΑΙ)ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΤΟΥ ΙΩΑΝΝΟΥ ΤΟΥ ΘΕΟΛΟΓΟΥ / ΑΡΧΙΕΡΑΤΕΥΟΝΤΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΟΣ ΚΥΡ ΙΩΑΣΑΦ ΠΡΩΤΟΘΡΟΝΟΥ Κ(ΑΙ) ΚΤΗΤΟΡΟΣ ΕΝ ΕΤΕΙ , ΖΟΘ .
ΙΝΔΙΚΤΙΩΝΟΣ ΙΔ."
ΖΟΘ δηλ. 7059 - 5508 = 1571
και αναφέρεται στην α' μεταβυζαντινή φάση της μονής , σύμφωνα με τον +Δημ. Αγραφιώτη .

  • Η συλλογή φιλοξενεί και αρκετά άλλα ευρήματα της περιοχής π.χ. από τη μονή στο Δερματά , πολλά νομίσματα που προσέφεραν πολλοί που τα είχαν στην κατοχή τους κ.α. και θα παρατεθούν σε άλλη ανάρτηση .

  • + Μπάτσικας Θαν. "Ο παραδοσιακός γάμος στη Μελιβοία Αγιάς" ( σελ. 193-208 ) . Το άρθρο αναφέρεται με λεπτομέρειες και με αρκετά πλούσιο φωτογραφικό υλικό στο τελετουργικό του γάμου , όπως γίνονταν παλιά στη Μελιβοία .
  • Κανδηλάρης Στεφ. "Ενθυμήσεις και επιγραφές από την Μελιβοία , 1732-1947" ( σελ. 209 - 222 ) . Το άρθρο ασχολείται με αρκετές επιγραφές από εκκλησίες και ενθυμήσεις από παλιά λειτουργικά βιβλία , πολύ διαφωτιστικές για διάφορες ιστορικές περιόδους του χωριού , ως Αθανάτη και μετέπειτα ως Μελιβοία .