Στοιχεία επικοινωνίας

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο : npenintas@gmail.com

Ιστορικά Στοιχεία


ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ

ΧΑΡΤΕΣ


    Χάρτης της αρχαίας Θεσσαλίας, από το βιβλίο "Αρχαία Ελλάδα ο τόπος και οι άνθρωποι" της Β' Γυμνασίου, στον οποίο φαίνονται οι πιθανές θέσεις αρχαίων πόλεων. Διακρίνονται μεταξύ άλλων η Μελίβοια, η Ριζούς και οι Ευρυμεναί.


ΝΟΜΙΣΜΑΤΑ


    Νόμισμα της αρχαίας Ριζούντος. Από πολλούς ερευνητές η πολίχνη Ριζούς τοποθετείται κάπου στην ευρύτερη περιοχή της σημερινής Παλιουριάς. (Πηγή της φωτογραφίας: http://issuu.com/cngcoins).


ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΑ


    Άγκυρα προϊστορικών χρόνων, η οποία βρέθηκε κατά την ανασκαφή στο Κάστρο της Βελίκας. Η συγκεκριμένη άγκυρα την παλαιοχριστιανική περίοδο χρησιμοποιήθηκε σαν επιτύμβια στήλη. Εκτίθεται στην αρχαιολογική συλλογή Μελιβοίας, που φιλοξενείται σε ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα στο Δημοτικό Σχολείο και είναι επισκέψιμη στο κοινό κατόπιν συνεννόησης με το Δήμο Αγιάς (+30 24943 50200) ή την Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων (Τηλέφωνο: +30 2413 508250).



ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΘΩΜΑΝΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟ

ΚΩΔΙΚΕΣ-ΒΙΒΛΙΑ-ΧΕΙΡΟΓΡΑΦΑ-ΕΠΙΓΡΑΦΕΣ



    Απόσπασμα του Ιεροσολυμίτικου Κώδικα 509, όπου αναφέρονται οι δωρεές που προσέφεραν κάποιοι Θανατιώτες στους Αγιοταφίτες μοναχούς που επισκέφθηκαν την Αθανάτη στις 12 Ιουνίου 1658 στα πλαίσια ζητείας, ανάμεσα στα έτη 1649-1669. 
(1. Ο Κώδικας είναι ένας τύπος συλλογής χειρογράφων σε χαρτί ή πάπυρο και  χρησιμοποιούνταν πριν την εφεύρεση της τυπογραφίας.
2. Η ζητεία είναι ένα είδος εράνου, που πραγματοποιούσαν πολύ συχνά οι μοναχοί, περιοδεύοντας μεγάλες γεωγραφικές περιοχές, συχνά έχοντας μαζί τους και λείψανα Αγίων ή τμήμα του Τιμίου Σταυρού.
3. Αγιοταφίτες αποκαλούνται οι μοναχοί του Πανάγιου Τάφου στα Ιεροσόλυμα.
4. Τη φωτογραφία από το πρωτότυπο μας παραχώρησε ο εκδότης του Θεσσαλικού Ημερολογίου, κος Κώστας Σπανός, ενώ λεπτομέρειες για τον Κώδικα 509 μπορεί κάποιος να βρει στον τόμο 40, του παρπάνω περιοδικού.)


    Κτητορική επιγραφή σπιτιού της Αθανάτης και δίπλα το κείμενό της. Η πέτρινη επιγραφή φυλάσσεται στην Αρχαιολογική Συλλογή Μελιβοίας.



ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΟΤΕΡΑ ΧΡΟΝΙΑ

ΠΛΗΘΥΣΜΟΣ


    Τμήμα του Φ.Ε.Κ. 112 της 27ης Νοεμβρίου του 1881, με τα αποτελέσματα της Απογραφής Πληθυσμού, που διενεργήθηκε μετά την ενσωμάτωση της Θεσσαλίας στην Ελλάδα (στην ουσία αποτελεί συρραφή τμημάτων που αφορούν τον περιοχή της Αγιάς).

ΔΙΟΙΚΗΣΗ

    Το Φ.Ε.Κ. 113 της 28ης Νοεμβρίου 1881, με το οποίο καθορίζεται ο αριθμός των βουλευτικών εδρών, με τις οποίες θα αντιπροσωπεύεται στο Εθνικό Κοινοβούλιο η νεοπροσαρτηθείσα επαρχία Αγιάς. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: