Στοιχεία επικοινωνίας

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο : npenintas@gmail.com

Παρασκευή 6 Μαΐου 2011

Μονή του Θεολόγου. Φωτογραφίες από παλιότερες πανηγύρεις.

Πανηγυρίζει μεθαύριο Κυριακή 8 Μαΐου, ένα από τα πιο γνωστά μοναστήρια της περιοχής, η μονή του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου, πάνω από τη Βελίκα της Μελιβοίας. Για τον Ιωάννη το Θεολόγο δε χρειάζονται πολλά. Αυτός και η Παναγία "πρωταγωνιστούν" στην ακόλουθη σκηνή, στο Γολγοθά: «ησος ον δν τν μητέρα κα τν μαθητν παρεσττα, ν γάπα, λέγει τ μητρ ατο: ΓΥΝΑΙ, ΙΔΟΥ Ο ΥΙΟΣ ΣΟΥ. Ετα λέγει τ μαθητ ΙΔΟΥ Η ΜΗΤΗΡ ΣΟΥ». Είναι, επίσης, και ο συγγραφέας της Αποκάλυψης, ως γνωστόν. 


    Οι Μελιβοιώτες, αλλά και οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής, του έχουν μια ιδιαίτερη αγάπη και γι' αυτό από πολύ παλιά, συρρέουν αυτή τη μέρα στο πανηγύρι, με κάθε μέσο. Πολλοί δε προσκυνητές παραμένουν στην ειδυλλιακή και κατάφυτη με βελανιδιές τοποθεσία και μετά το πέρας των εκκλησιαστικών ακολουθιών, ψήνουν, τρώνε, πίνουν και γλεντούν μέχρι αργά το απόγευμα, όπως και σε άλλη ανάρτηση αναφέραμε. 

    Να και μερικές σκηνές από το παρελθόν, που απεικονίζουν το μνημείο όπως ήταν παλιότερα, αλλά και προσκυνητές να γλεντούν. Οι πρωταγωνιστές μερικών φωτογραφιών, λόγω των χρόνων που μεσολάβησαν, δεν κατέστη δυνατό να αναγνωριστούν με ασφάλεια, και γι' αυτό δεν αναφέρονται...   
08 Μαΐου 1958, όταν τα αυτοκίνητα σπανιζαν. (Προσφ. Βάια Στεφ. Μπάτσικα).

Φέρνοντας νερό. Δουβώρης Θεόδωρος, Γκουντάρα Βασ. (Προσφορά Θεόδωρος Δουβώρης).
Οικογένειες Δαλδά και Δουβώρη. (Προσφορά Δουβώρης Θεόδωρος).  

Οικογένειες Γκουντάρα, Ρήγα, Τσιαγκάλη. (Προσφορά Ρήγας Θεόδωρος). 
Στο Θεολόγο, γύρω στα 1950. Ουδείς αναγνωρίστηκε. (Προσφ. Τσιντζιράκος Ευάγ. Ιωάννης).
Δεκαετία 1980. Πάνω στον περίβολο (από Ανατολικά) ο Βασίλης Λυγγέρης. (Προσφορά του ίδιου).
Βάια και Στεφ. Μπάτσικας από ΒΔ, δεκαετία 1990. (Προσφορά της Βάιας Στεφ. Μπάτσικα).


Δεν υπάρχουν σχόλια: