Στοιχεία επικοινωνίας

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο : npenintas@gmail.com

Δευτέρα 9 Μαΐου 2011

Στον απόηχο της γιορτής του Θεολόγου...

Παράδοση των Μελιβοιωτών, αλλά και πολλών πιστών της ευρύτερης περιοχής, είναι η πάνδημη συμμετοχή στο πανηγύρι του "παππού" του Θεολόγου, όπως των αποκαλούν. Έτσι και φέτος με τη δέουσα λαμπρότητα, αλλά και την πολύ μεγάλη συμμετοχή των προσκυνητών, ίσως τη μαζικότερη των τελευταίων ετών (και της μέρας βοηθούσης), γιορτάστηκε ο Άγιος.
    Η μονή, με το κομψότατο καθολικό της, είναι χτισμένη σε ειδυλλιακή τοποθεσία, που συνδυάζει με αρμονία το πράσινο του βουνού με το γαλάζιο της θάλασσας και το γαλανό του ουρανού. Σίγουρα οι κτήτορές της επέλεξαν με πολύ μεγάλη προσοχή, με γούστο ας μας επιτραπεί η έκφραση, την τοποθεσία.  
    Οι συνιστώσες για όλους τους συμμετόχους της φετινής πανηγύρεως πολλές: για όλους αντάμωμα με φίλους και συγγενείς, για πολλούς απόδραση από την καθημερινότητα με μία "μίνι" εκδρομή,  για άλλους αφορμή για γλέντι μέχρι αργά το απόγευμα,  για μερικούς γνωριμίες με ξενιτεμένους που παραβρέθηκαν στη γιορτή, για άλλους (ίσως πιο λίγους) η πνευματικότητα των θρησκευτικών ακολουθιών. 
    Η συνισταμένη; Όλοι φέτος αποζημιώθηκαν... Λίγο ο καλός καιρός, λίγο ο κόσμος, λίγο η θρησκευτική διάσταση της μέρας, λίγο τα χορευτικά που εντυπωσίασαν (ειδικά τα "μικρά"), λίγο οι ορχήστρες, το φαγητό του Αγίου, οι οβελίες, και το κρασί και το γλέντι κράτησε ως αργά το απόγευμα...
Το καθολικό της μονής...
Η πομπή με τους ιεροψάλτες, το ιερατείο και την εικόνα του Αγίου...
Οδεύουν για την τέλεση της Αρτοκλασίας... 
Το εσωτερικό του περιβόλου της μονής. Στο βάθος το πλήθος των πιστών...
Και εκατέρωθεν όλων των δρόμων, αυτοκίνητα προσκυνητών... 
Και πάλι αυτοκίνητα... 
Και το μεγάλο πλήθος των προσκυνητών...
Τα παιδάκια της Μελιβοίας...
Που καταχειροκροτήθηκαν για τη χορευτική τους δεινότητα...
Και το χορευτικό του Συλλόγου "Μιλτιάδης Δάλλας"...
Που εντυπωσίασε τους παριστάμενους...
Η θέα από τα Ανατολικά της μονής... Στο βάθος το Πήλιο.
Πολλοί παρέμειναν, κάτω από τον ίσκιο των βελανιδιών, στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο, για ψήσιμο και γλέντι, μέχρι αργά το απόγευμα... 

Δεν υπάρχουν σχόλια: