Στοιχεία επικοινωνίας

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο : npenintas@gmail.com

Δευτέρα 28 Μαρτίου 2011

Ο Δημήτρης Αγραφιώτης .

Συμπληρώνονται , σε λίγες μέρες , 12 χρόνια από τον αιφνίδιο και πρόωρο χαμό του Δημήτρη Αγραφιώτη . Γεννήθηκε το 1948 στο Ανθηρό της Αργιθέας και πέθανε στην Αγιά , τη δεύτερη πατρίδα του στις 01-04-1999 . Φιλόλογος , χρόνια στα σχολεία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της Αγιάς , αλλά πάνω από όλα ακάματος ιστοριοδίφης - ερευνητής της Θεσσαλικής αλλά , ιδιαίτερα της τοπικής ιστορίας της Επαρχίας Αγιάς .
    Δική του πρωτοβουλία ήταν η ίδρυση το 1977 , του Τοπικού Ιστορικού Αρχείου Αγιάς , στο οποίο διετέλεσε επί σειρά ετών προϊστάμενος ( ενώ εργάσθηκε αμισθί σ' αυτό μέχρι το 1991 , οπότε και αποσπάσθηκε ) . Σημειώνεται , ότι είναι πράγμα σπάνιο για μια επαρχιακή πόλη να διαθέτει Τοπικά Αρχεία . Αντιγράφω από το δικτυακό τόπο του Τοπικού Αρχείου Αγιάς : "Οι άοκνες προσπάθειες του προϊσταμένου Δημήτρη Αγραφιώτη , (1979 - 1999) , είχαν ως αποτέλεσμα τη συγκέντρωση πλούσιου αρχειακού υλικού με εκκλησιαστικά έγγραφα και βιβλία , δημόσια και ιδιωτικά αρχεία , συλλογές , φωτογραφίες και εφημερίδες που αφορούν στην ιστορία της περιοχής και εκτείνονται χρονικά από το 1621 έως σήμερα" .
    Εκτός αυτού με το προσωπικό του παράδειγμα ευαισθητοποίησε τους ντόπιους , για την προστασία και τη διάσωση των τεκμηρίων της ιστορίας τους . Δεν φείδονταν χρημάτων και χρόνου και η κούραση δεν τον πτοούσε , όταν επρόκειτο για τη διάσωση ιστορικού υλικού ή για τη στήριξη εκδηλώσεων που αφορούσαν τη διάδοση της ιστορικής γνώσης . Χαρακτηριστικά αναφέρεται , ότι για να πάρει από κάποιο υπόγειο κάποιο αρχείο , από τα τόσα που επεσήμανε , δε δίστασε να κάνει αντιτετανικό ορό , ή ακόμα ότι έψαχνε ακόμα και στα σκουπίδια για να διασώσει κειμήλια και τεκμήρια της τοπικής ιστορίας .
    Παράλληλα με τη συγκέντρωση αρχειακού υλικού και τη μελέτη του , πρωτοστάτησε και στη συγκέντρωση αρχαιολογικών ευρημάτων στην Αρχαιολογική Συλλογή Αγιάς , διασώζοντας πολλά απ' αυτά . Επίσης δεν παρέλειπε να διαφωτίζει το κοινό με διαλέξεις και σεμινάρια , σε θέματα τοπικής ιστορίας και προστασίας - διάσωσης των κειμηλίων και των τεκμηρίων της . 
    Υπήρξε πολυγραφότατος , ενώ αρκετά από τα γραφόμενά του αφορούσαν τη Μελιβοία , την οποία πάμπολλες φορές επισκέφθηκε , για να μελετήσει επι τόπου τα εκάστοτε ζητήματα , και να συμβάλλει στη διαφώτιση πολλών πτυχών της ιστορίας της ( χαρακτηριστικά και εντελώς ενδεικτικά αναφέρω τα άρθρα - δημοσιεύσεις : "Ο Νικόλαος Στεφανίδης από την Αθανάτη της Αγιάς , 1817-1901" Θεσσαλικό Ημερολόγιο , Τόμος 11 , "Η μονή του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου στη Βελίκα της Μελιβοίας" , Η ιστορική Μελίβοια , επιμ. Αρχιμ. Νεκτ. Δρόσος ) . Στην τοπική ιστορία ήταν ενταγμένη και η διδακτορική του διατριβή , την οποία δεν είδε τυπωμένη ( "Η Αγιά από το 1800 μέχρι το 1881 . Οικονομικές και Κοινωνικές πραγματικότητες" ) . 
    Επίσης , ήταν συνιδρυτής του Θεσσαλικού Ημερολογίου ( από κοινού με τον Κώστα Σπανό , από το οποίο αποχώρησε αργότερα , παραμένοντας τακτικός συνεργάτης ) , διεύθυνε το περιοδικό "Αγιώτικα Νέα" , επιμελήθηκε πολλές εκδόσεις με θέματα της τοπικής ιστορίας , συνέβαλε τα μέγιστα στην ίδρυση του Συλλόγου "Μιλτιάδης Δάλλας" , έλαβε μέρος σε συνέδρια , ημερίδες κ.α. .       
    Πέρα από όλα τα παραπάνω , διακρίνονταν για το ήθος του , την ειλικρίνειά του , τη διαλλακτικότητά του , την αμεσότητα και το πληθωρικό του χαρακτήρα του , αλλά και το χιούμορ του .   
    Βέβαια , οι προσπάθειές του επιβραβεύθηκαν κατά κάποιο τρόπο όταν τιμήθηκε με εύφημη μνεία , από το Υπουργείο Παιδείας το 1985 , μετά από απόφαση του τότε Κοινοτικού Συμβουλίου της Αγιάς . Κατά ένα άλλο τρόπο , ίσως πιο σημαντικό , επιβράβευση ήταν και η αγάπη , ο σεβασμός και η εκτίμηση που απολάμβανε εν ζωή , από την κοινωνία , όχι μόνο της επαρχίας Αγιάς ( όπου είχε και πολλούς μαθητές ) , αλλά ευρύτερα της Θεσσαλίας , αλλά και επίσης ακόμα περισσότερο ο σεβασμός που κέρδισε να απολαμβάνει μετά θάνατο .  
    Με το έργο και το βίο του αποτελεί φωτεινό παράδειγμα για τη νέα γενιά και προτρέπει για τη συνέχιση του έργου του .             

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ :
- Γ.Α.Κ. ΤΟΠΙΚΟ ΑΡΧΕΙΟ ΑΓΙΑΣ , http://gak-agias.lar.sch.gr ( απ' όπου και η φωτογραφία ) .
- ΘΕΣΣΑΛΙΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ , ΤΟΜΟΣ 36 , ΛΑΡΙΣΑ 1999 , Νεκρολογία "Δημήτρης Αγραφιώτης (1948-1999)" ,    Αντ. Αντωνίου - Σταυρ. Γουλούλης , Ανν. Πρασσά .   

4 σχόλια:

kostas agrafiotis είπε...

Ευχαριστώ θερμά για τα πολύ καλά σας λόγια για τον αείμνηστο αδερφό μου Δημήτρη Αγραφιώτη.
Καταγόταν απο την Αργιθέα Καρδίτσας αλλά όπως ειπώθηκε και στην Κηδεία του πέθανε ως Αγιώτης !
Την αγαπούσε την Αγιά περισσότερο μπορώ να πω απο πολλούς Αγιώτες.
Χίλια ευχαριστώ.
ΑΓΡΑΦΙΩΤΗΣ ΠΑΥΛΟΣ

Νίκος Πενήντας είπε...

Ήταν το ελάχιστο που θα μπορούσα να κάνω για τον Δημήτρη Αγραφιώτη, που κατά τη γνώμη μου, δεν έχει απολάβει ακόμα το μέγεθος της τιμής και του σεβασμού που του προσήκει...
Θα επιθυμούσα, αν κι εσείς το θέλετε, να μου παράσχετε κάποια, κατά την κρίση σας, επιπλέον στοιχεία, έτσι ώστε το άρθρο αυτό να βελτιωθεί...
Ν. Πενήντας

Ανώνυμος είπε...

....καταπληκτικός καθηγητής,καταπληκτικός ανθρωπος,εμεις οι μαθητες του θα τον θυμομαστε...και παντα θα τον αναφερουμε στις κουβεντες που κανουμε για τα μαθητικα μας χρόνια...

Αγραφιωτης Παυλος είπε...

Σαν σημερα εφυγε ο αειμνηστος αδερφος μου ΔΗΜΗΤΡΗΣ,μακαρι να ηταν πρωταπριλιατικο ψεμα