Στοιχεία επικοινωνίας

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο : npenintas@gmail.com

Κυριακή 28 Οκτωβρίου 2012

ΕΝΘΑΔΕ ΚΕΙΤΑΙ...


Θα μπορούσε να είναι ο τίτλος για το σύντομο κείμενο που ακολουθεί και αφορά τον τόπο που έχασαν τη ζωή τους κάποιοι Θανατιώτες φαντάροι, μαχόμενοι τον υπέρ πάντων αγώνα στα βουνά της Άλβανίας κατά τη διάρκεια του Ελληνοϊταλικού πολέμου το 1940 και το 1941. Ο τίτλος, βέβαια, είναι μεταφορικός, αφού στην ουσία δεν γνωρίζουμε που ακριβώς έχουν ταφεί πολλοί Έλληνες φαντάροι και αξιωματικοί, που έπεσαν για τα ιδανικά του έθνους και αρκετών τα οστά βρίσκονται ακόμα διασκορπισμένα στα βουνά της Ηπείρου και της Αλβανίας.

    Σε ότι αφορά τους Θανατιώτες νεκρούς, εντοπίσαμε στο Διαδίκτυο σε μια ειδική έκδοση της εφημερίδας "Η Καθημερινή" στο φύλλο της 28ης Οκτωβρίου 1995 με τον τίτλο "Που έπεσαν οι 7.948 νεκροί του Ελληνοϊταλικού πολέμου", τα ονόματα των παρακάτω Μελιβοιωτών στρατιωτών που σκοτώθηκαν στον πόλεμο της Αλβανίας:  
Ζιάκας Βασίλειος του Δημητρίου Στρ. 52 Σ.Π. 23-12-1940 Υψ. (Μάλι Σεβράνι) Βορ. Φράταρι,
Λιγγέρης Γεώργιος του Βασιλείου Στρ. 4ου Σ.Π. 09-01-1941 Υψ. 753 Β/Α Κλεισούρας,
Τσιάρας Γεώργιος του Μιλτιάδη Στρ. 4ου Σ.Π. 23-02-1941 Όρος Τρεμπεσίνα,
Χαπίτας Νικόλαος του Ιωάννη Στρ. 5ης Ταξιαρχίας Πεζικού 25-11-1940 Υψ. 1805 Όρος Μόροβα.
Το μνημείο των πεσσόντων στην πλατεία της Μελίβοιας.
    Αναφέρονται εκτός του ονοματεπώνυμου και του πατρώνυμου του εκάστοτε νεκρού και η μονάδα, η ημερομηνία και ο τόπος που έπεσε. 
Το εξώφυλλο της εφημερίδας "Η Καθημερινή" με τα ονόματα των 7.948 πεσσόντων του Ελληνοϊταλικού πολέμου. (Πηγή : εφημερίδα "Η Καθημερινή".)
    Στη λίστα που δημοσιεύει η καθημερινή απουσιάζoυν τα ονόματα του Γαλανούλη Βασιλείου του Παναγιώτη και Κομμάτη Ιωάννη του Δημητρίου, πιθανόν γιατί ο κατάλογος περιλαμβάνει τους πεσσόντες επί τόπου κι όχι όσους εξέπνευσαν σε κάποιο νοσοκομείο ή κατά τη διάρκεια της διακομιδής τους εκεί ή επειδή οι παραπάνω έπεσαν στην διάρκεια της Γερμανικής εισβολής που ακολούθησε, ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό απωλειών σε 13.325 Έλληνες φαντάρους και αξιωματικούς νεκρούς. 
   Στους δύο χάρτες που ακολουθούν μπορεί ο προσεκτικός αναγνώστης να εντοπίσει τις τοποθεσίες όπου έπεσαν ηρωικά οι παραπάνω αναφερθέντες συγχωριανοί μας. 
Η διάταξη των δυνάμεων των Ελλήνων και των Ιταλών, κατά την έναρξη των επιχειρήσεων. (Πηγή: Στρατιωτική Επιθεώρηση, Οκτώβριος 2008).
Η διάταξη των δυνάμεων των Ελλήνων και των Ιταλών, το Δεκέμβριο του 1940. (Πηγή: Στρατιωτική Επιθεώρηση, Οκτώβριος 2008).
        Ας τους φέρνουμε στο μυαλό μας, σαν ελάχιστο φόρο τιμής, όταν καμιά φορά ακούμε το "δεόμεθα ὑπὲρ μακαρίας μνήμης καὶ αἰωνίου ἀναπαύσεως πάντων τῶν ὑπὲρ τῆς Πίστεως καὶ τῆς Πατρίδος ἡμῶν ἡρωϊκῶς ἀγωνισαμένων καὶ ἐνδόξως πεσόντων ἐν τοῖς ἱεροῖς τοῦ Ἔθνους ἡμῶν ἀγῶσι,πάλαι τε καὶ ἐπἐσχάτων". 

ΠΗΓΕΣ:
     "Η Αθανάτη στο Μεσοπόλεμο και την Αντίσταση", Γεωργ. Ευθυμιάδη
     "Μελίβοια - Αθανάτη", Τάκη Καρδάρα.  
     "Ελληνοϊταλικός πόλεμος 1940-41, ένας ορεινός αγώνας", Στρατιωτική Επιθεώρηση, Οκτώβριος 2008.

Δεν υπάρχουν σχόλια: