Στοιχεία επικοινωνίας

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο : npenintas@gmail.com

Τρίτη 20 Δεκεμβρίου 2011

Καρκαντζάλι = Αναρριχητής.

Σε πρόσφατη ανάρτησή μας δώσαμε μεταξύ των άλλων και τη σημασία της λέξης "καρκάντζαλος" στη Μελιβοιώτικη διάλεκτο, γράφοντας ότι σημαίνει τον επιδέξιο στην αναρρίχηση.
Αν κάποια στιγμή, στο μέλλον, συντάξουμε ένα εννοιολογικό-ερμηνευτικό λεξικό αυτής της διαλέκτου, πλάι στο λήμμα "καρκάντζαλος" θα βάλουμε σίγουρα τη φωτογραφία του Βαγγέλη Λέτσιου, που παρά την ηλικία του έχει, δεν είναι υπερβολή, πανθεσσαλική φήμη ως ικανότατος αναρριχητής, κυρίως σε δέντρα, αλλά όχι μόνο. 
     Τον καλούν σε περιπτώσεις που χρειάζεται εργασία σε μεγάλο ύψος (π.χ. όταν υπάρχουν ψηλά, γερασμένα δέντρα που έχουν γίνει επικίνδυνα και χρειάζεται να κοπούν) και πάντα φέρνει σε πέρας όλες τις δύσκολες "αποστολές" δεμένος ο ίδιος με σκοινιά, καρφωμένος πολλές φορές, στην κυριολεξία, πάνω στο δέντρο και κατεβάζοντας τεράστια κούτσουρα, από τα προς κοπή δέντρα, δεμένα με σκοινιά και χρησιμοποιώντας τροχαλίες και παλάγκα σε ριψοκίνδυνους αυτοσχεδιασμούς.
    Πάντα σκαρφαλωμένος "στο φύλλο" (κατά την κοινή μεταφορική έκφραση της Μελίβοιας, για αυτόν είναι τόσο επιδέξιος στην αναρρίχηση που μπορεί να στέκεται ακόμα και πάνω στο φύλλο του δέντρου) και πάντα με επιτυχία σε ότι αναλαμβάνει, κάνει την πιο "καθαρή" και ασφαλή "δουλειά". Αναφέρουμε ως ενδεικτικό παράδειγμα των ικανοτήτων του την κοπή των επικίνδυνων για την κυκλοφορία πλατανιών στην κοιλάδα των Τεμπών, όπου δεν υπήρχε άλλος πρόσφορος τρόπος για την κοπή τους. Ακολουθούν μερικές φωτογραφίες, που πρόθυμα μας παραχώρησε, από κάποιες παλιότερες "αποστολές". 

Πάνω σε πλάτανο, διόλου ευκαταφρόνητου ύψους. Και στη φωτογραφία σε "πιάνει" ίλιγγος. 
Κομμάντος ή αλπινιστής, ότι ταιριάζει καλύτερα στον καθένα.
Ανεβασμένος σε τεράστιο πλατάνι.
Τα καταφέρνει με κάθε πρόσφορο μέσο.


Δεν υπάρχουν σχόλια: