Στοιχεία επικοινωνίας

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο : npenintas@gmail.com

Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2011

Γιάννης Γάλλος.

"Αλήθεια, ενώ υπάρχουν τόσοι άνθρωποι, που γεννήθηκαν κι έμαθαν τα πρώτα τους γράμματα εδώ που κι εμείς γεννηθήκαμε και σήμερα έχουν διαπρέψει, εμείς δεν τους ξέρουμε. Κάτι παρόμοιο συμβαίνει με έναν τέτοιο συγχωριανό μας, που σήμερα είναι ο καταξιωμένος δήμαρχος της Καλλιθέας. Ο Γιάννης Γάλλος. Ο γιατρός-ανθρωπιστής που τίμησε με το παραπάνω τον όρκο του Ιπποκράτη...". Έτσι ξεκινούσε ο πρόλογος του αφιερώματος-συνέντευξης του Γιάννη Γάλλου, που φιλοξένησε η εφημερίδα του Εκπολιτιστικού Συλλόγου Μελιβοίας, γνωστού με το όνομα "Ο ΟΜΗΡΟΣ", στο φύλλο 5, του διμήνου Φλεβάρης-Μάρτης 1985.
    Και πράγματι η διαπίστωση που διατύπωναν τότε οι γράφοντες το άρθρο (Βάγιος Τσίνας και Μιλτιάδης Ευθυμιάδης), είναι αληθινή. Πόσοι από μας τους νεότερους γνωρίζουμε την ύπαρξη του παραπάνω προσώπου, που ίσως είναι ο πιο "επιτυχημένος" Θανατιώτης των τελευταίων αιώνων, με βάση αυτά που κατάκτησε; 
    Ο Γιάννης Γάλλος, λοιπόν, γεννήθηκε στην Αθανάτη το 1910. Τέλειωσε στο χωριό το Δημοτικό Σχολείο (που τότε δεν είχε κτίριο για τη στέγασή του και η διδασκαλία γίνονταν σε σπίτια). Τα καλοκαίρια περνούν κάτω από την καρυδιά του Αγ. Νικολάου με δάσκαλο τον Παπαλεξανδρή.
    Αργότερα, Σχολαρχείο στην Αγιά με δάσκαλο τον Κωνσταντινουπολίτη Καΐρη, που του δίνει τα πρώτα φώτα για τις επιστήμες: μιλάει για άτομα, μόρια, για Φυσικές και άλλα τέτοια, περίεργα και νεοτερικά για εκείνη την εποχή.... 
    Ο Γάλλος τελειώνει το Γυμνάσιο και κατεβαίνει στη Λάρισα, για εξετάσεις προκειμένου να αποκτήσει το Απολυτήριο. Εκεί δέχεται τηλεγράφημα από τον, επίσης Θανατιώτη, Μιλτιάδη Καλαγιά: "Εξετάσεις συμπληρωματικές ιατρικής διενεργηθήσονται 25-10-29". Έτσι, σε πείσμα του πατέρα του που θέλει να τον σπουδάσει στη Δασική Σχολή, για να γίνει "Δασικός", ενθαρρυμένος και από την παρουσία στην Αθήνα του Μητσιούλη (που ήταν συνιδιοκτήτης του ξενοδοχείου "Βιέννη), αλλά και των Μιλτιάδη Καλαγιά και Δημήτρη Ζιάκα, που σπουδάζουν ήδη στην Αθήνα στη Νομική, αλλά και του σύγχρονού τους  Δημήτριου Μπουζούκη που σπουδάζει γιατρός, κατεβαίνει στην Αθήνα. Δίνει εξετάσεις στην ιατρική και για καλή του τύχη θέμα στη Φυσική δίνεται το "Άτομα-Μόρια". Φυσικά αριστεύει και πετυχαίνει στις εξετάσεις.

Ο Θανατιώτης ιατρός Δημήτριος Μπουζούκης. (Προσφορά Βάιος Μπουζούκης).
    Τα χρόνια, όμως, δύσκολα... Το κατεστημένο της εποχής, στο πρόσωπο του τότε βουλευτή Ηρακλειδή, προσπαθεί να τον απογοητεύσει και να τον αποτρέψει, φοβερίζοντας τον πατέρα του, λέγοντάς του ότι για να σπουδάσει ο γιός του γιατρός απαιτούνται εκατομμύρια. Ευτυχώς, ο πατέρας του δεν πτοείται και παρά τα άλλα όνειρα που είχε για το γιό του, τον στέλνει τελικά στην Αθήνα με 1.500 δραχμές (της εποχής) το μήνα.

Το φύλλο Νο 5 του Φλεβάρη-Μάρτη του 1985 της εφημερίδας του Όμηρου, που φιλοξένησε το αφιέρωμα-συνέντευξη του Γιάννη Γάλλου, που δόθηκε στους κους Βάγιο Τσίνα και Μιλτ. Ευθυμιάδη. (Προσφορά Μιλτιάδης Ευθυμιάδης)
    Ο νεαρός φοιτητής δεν παρουσιάζεται στο Πανεπιστήμιο παρά μόνο στα εργαστήρια και στο μάθημα της Ανατομίας. Τον υπόλοιπο καιρό μελετάει στο χωριό, στο σπίτι της αδερφής του Παρασκευούλας και στο "Αναβρικό". Περνάει εύκολα το πρώτο και το δεύτερο έτος. Τον τρίτο χρόνο μπαίνει στη φοιτητική λέσχη για φαγητό, με 16 δρχ. τη μέρα. Το 1932, στο τέταρτο έτος, αριστούχος προσπαθεί να μπει στη λέσχη της Ακαδημίας για φαγητό, με 20 δρχ. τη μέρα. Εδώ τα πράγματα δυσκολεύουν. Χρειάζεται πιστοποιητικό απορίας. Δεν μπορεί να το πάρει γιατί ο πατέρας του στο χωριό θεωρείται εύπορος. Προσφεύγει για βοήθεια στον βουλευτή Ηρακλείδη: "Άκουσε Γιάννη, είσαι ευφυής μα "πηδάς" (σ.σ. κοινωνική τάξη)".  Οι φιλίες με το βουλευτή σταματούν και ο πατέρας του, για να τιμωρήσει την αταξία του -ασέβεια στο βουλευτή- ψαλιδίζει το μηνιάτικο 50%.

Ο βουλευτής (και υφυπουργός) Δημήτριος Ηρακλείδης. (Πηγή: ΓΑΚ-Τοπικό Αρχείο Αγιάς). 
    Παρ' όλες τις δυσκολίες πλησιάζει στο πτυχίο σπουδάζοντας και ταυτόχρονα εργαζόμενος. Αποφασίζει να ακολουθήσει την ειδικότητα του μαιευτήρα-γυναικολόγου, αφού βλέπει τις ανάγκες των γυναικών της υπαίθρου (πολλές γυναίκες πεθαίνουν στη γέννα, η πρόληψη είναι ανύπαρκτη κ.λπ.). Όμως, μαιευτήρες γίνονται τότε, κάθε τέσσερα χρόνια. Παίρνει το πτυχίο του στις 04-09-1934 και εν αναμονή της ειδικότητας αρχίζει να εργάζεται ως χειρουργός σε μια κλινική της Καλλιθέας, με μισθό ένα πιάτο φαΐ το μεσημέρι.
    Στον πόλεμο του 1940 είναι ανθυπίατρος στα χειρουργεία της 1ης Ορεινής Ταξιαρχίας. Στην Αντίσταση  παίρνει μέρος στην "Εθνική Αλλυλεγύη". Τα Δεκεμβριανά τον βρίσκουν στην Αθανάτη. Με την προτροπή του αρχηγού του Όρχου Αυτοκινήτων του Ε.Λ.Α.Σ. Μανωηλίδη φεύγει για τη Λάρισα και αφού από καθαρή τύχη γλυτώνει από βέβαιο θάνατο όταν το τζιπ που τον μεταφέρει πυρπολείται από Άγγλους, τελικά φτάνει στην Αθήνα Εγκαθίσταται στην περιοχή της Καλλιθέας και ανοίγει μία μικρή γυναικολογική κλινική.
    Από δω περνούν όλοι οι Θανατιώτες που τους φέρνει στην Αθήνα η ανάγκη για ιατρική βοήθεια. Πρώτα αυτός τους "βλέπει" και κατόπιν τους συμβουλεύει σε ποιόν άλλο γιατρό θα πάνε και πολλές φορές με τις γνωριμίες του καταφέρνει να τους εισάγει σε νοσοκομεία, χωρίς να κάνει καμία διάκριση για τα πολιτικά τους φρονήματα, που την εποχή εκείνη ήταν βαρύνουσας σημασίας. "Ο γιατρός Γιάννης Γάλλος δεν έκανε διάκριση στους πατριώτες του αν είναι αριστεροί ή δεξιοί, γι' αυτόν όλοι ήταν πατριώτες και όλοι εύρισκαν την ίδια εξυπηρέτηση...", γράφει ο Τάκης Κάρδάρας στο βιβλίο του "Μελίβοια-Αθανάτη", σελ. 54.
Ο Θανατιώτης δικηγόρος Δημήτριος Ζιάκας. (Προσφορά Γεώργιος Ευσταθίου).
    Η κλινική συνεχίζει τη λειτουργία της μέχρι που ο Γάλλος συλλαμβάνεται από τη χούντα και εξορίζεται για τα πολιτικά του φρονήματα. Στο μεταξύ έχει κερδίσει τη συμπάθεια του λαού της Καλλιθέας, χάρις στις αρετές του χαρακτήρα του, αλλά και την επιστημοσύνη του."... χάρις στην επιστημονική του κατάρτιση, την ευγένεια του χαρακτήρος του, το ήθος, την εργατικότητα και την ανθρωπιά του κατόρθωσε να επιβληθεί στη συνείδηση των κατοίκων της Καλλιθέας και της περιοχής σαν ένας άξιος επιστήμονας...", γράφει ο Τάκης Καρδάρας στο βιβλίο του "Μελίβοια-Αθανάτη", σελ. 54.

Ο Τάκης Καρδάρας. (Προσφορά Στέφανος Μπλέτσας).
    Το 1961 λαμβάνει μέρος στις εθνικές εκλογές συνεργαζόμενος με την Ε.Δ.Α. (Παρ' όλο που η οικογένειά του ήταν συντηρητικών πολιτικών πεποιθήσεων, με διώξεις από την αριστερά, ο ίδιος, όπως και από τα προηγούμενα έγινε αντιληπτό, ανήκει στην αριστερά). Σ' αυτή την πρώτη πολιτική του απόπειρα αποτυγχάνει. Παίρνει το βάπτισμα, κινδυνεύει, όμως, να σκοτωθεί στα "Ανοιξιάτικα", από ενέδρα αντιφρονούντων.
    Πάντα ο ίδιος επιδιώκει τη συνεργασία των προοδευτικών-δημοκρατικών δυνάμεων. Έτσι, το 1964 κατέρχεται εκ νέου στην πολιτική κονίστρα, αυτή τη φορά ως υποψήφιος δήμαρχος Καλλιθέας, επικεφαλής όλων των δημοκρατικών δυνάμεων. Σε μια, μάλιστα, σύσκεψη παρίσταται και ο αρχηγός της Ένωσης Κέντρου Γεώργιος Παπανδρέου, ο οποίος αργότερα διασπάει τη συνεργασία και κατεβάζει δικό του υποψήφιο. Σε πείσμα, όμως, των αντιπάλων του ο Γάλλος κερδίζει τις εκλογές με ποσοστό 32%, έναντι 31% του δεύτερου και 30,4% του τρίτου συνδυασμού, ποσοστά που δείχνουν την πόλωση της εποχής. Σ' αυτή την πρώτη θητεία ο δήμαρχος δεν πετυχαίνει και πολλά, δεδομένου ότι η επίσημη Κυβέρνηση απορρίπτει κάθε αίτημά του για χρηματοδότηση έργων, μάλλον για λόγους αντεκδίκησης. Κατόπιν, η δικτατορία του κλείνει την κλινική του, τον παύει από το αξίωμα του δημάρχου, τον συλλαμβάνει και τον εξορίζει. Ο Γάλλος πέρασε όλες τις δοκιμασίες με το κεφάλι ψηλά.

Ο Γιάννης Γάλλος, πέμπτος από αριστερά (όπως βλέπουμε τη φωτογραφία), την εποχή που ήταν δήμαρχος Καλλιθέας. (Πηγή  www.istorikesphotografies.blogspot.com) 
    Στις πρώτες δημοτικές εκλογές της Μεταπολίτευσης, το Μάρτιο του 1974, επανακάμπτει θριαμβευτικά στη δημοτική αρχή με το συντριπτικό ποσοστό 52,66%. Ξανακερδίζει το 1977 με μεγαλύτερο ποσοστό: 54,27%. Και το 1982, υποψήφιος με μόνη τη στήριξη του Κ.Κ.Ε. και παρά την πείσμονα κυβερνητική αντίδραση της τότε κυβέρνησης του ΠΑ.ΣΟ.Κ., κατάφερε να κερδίσει τις εκλογές και να επανεκλεγεί, στη δεύτερη Κυριακή με 54,04%.
    Το έργο του σε όλες του τις θητείες πολύπλευρο και στοχευμένο. Δημοτικό μέγαρο, χώροι άθλησης, παιδικές χαρές, πράσινο, οδικό και αποχετευτικό δίκτυο, καθαριότητα, απομάκρυνση ιπποδρόμου και βιομηχανικών μονάδων, διευθέτηση Ιλισσού, ανάπλαση παραλίας Τζιτζιφιών μερικά από τα έργα του. "...Λόγω σοβαρής ασθένειας, το 1985 ο Ιωάννης Γάλλος δεν κατάφερε να ολοκληρώσει την τέταρτη δημαρχική θητεία του. Αναγκάσθηκε να παραιτηθεί και στη θέση του εξελέγη από την ομάδα της πλειοψηφίας ο τότε αντιδήμαρχος Γεώργιος Ψαλιδόπουλος. Κατά τα δέκα χρόνια που ο Ιωάννης Γάλλος υπηρέτησε το δημαρχικό αξίωμα, η Καλλιθέα μετατράπηκε σε δήμο με εκσυγχρονισμένες υποδομές και ποικίλους φορείς για την ικανοποίηση των αναγκών και την επίλυση των προβλημάτων των Καλλιθεατών...", αναφέρει   για το Γιάννη Γάλλο στη σελίδα 275 το βιβλίο "Καλλιθέα-Όψεις της Ιστορίας, του Δήμου και της Πόλης"έκδοση του Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου Καλλιθέας.
    Το μόνο που δεν ευωδόθηκε είναι το όνειρό του για τη συνεργασία όλων των δημοκρατικών δυνάμεων, για το οποίο όλη του τη ζωή αγωνίστηκε. Πέθανε το 1995, πλήρης ημερών, αφήνοντας πλούσιο έργο στο δήμο Καλλιθέας, ο οποίος εξακολουθεί να τιμά το Γιάννη Γάλλο, δεδομένου ότι ο Οργανισμός Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου Καλλιθέας φέρει το όνομά του, ενώ, στις 04-06-2011 διεξήχθησαν αγώνες με την επωνυμία "Γιάννης Γάλλος", στο Δημοτικό Στάδιο Καλλιθέας.


Σημείωση: Λόγω περιορισμών, εξαιτίας πνευματικών δικαιωμάτων, κάποια ενδιαφέροντα τεκμήρια δεν μπορούν να ενσωματωθούν στο άρθρο αυτό. Για το λόγο αυτό παρατίθενται οι παρακάτω σύνδεσμοι, για όσους θέλουν να διαβάσουν μερικά ακόμα ενδιαφέροντα δημοσιεύματα για το Γιάννη Γάλλο:

Δικτυακός τόπος των ψηφιακών αρχείων της Ε.Ρ.Τ..
http://www.ert-archives.gr/V3/public/main/page-assetview.aspx?tid=13154&tsz=0&act=mMainView 

Δικτυακός τόπος του Παναθλητικού Ομίλου Καλλιθέας.
http://www.esperos.com/?page_id=1156

Βικιπαίδεια, ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια.
http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%95%CE%95%CE%94%CE%A5%CE%95

Betafans, Δικτυακός τόπος για την ισροτία των ομάδων της Β' Εθνικής ποδοσφαίρου.
https://sites.google.com/site/betafansteamhistory/kallithea

Δικτυακός τόπος της τοπικής τηλεόρασης.
http://78.46.101.140/~localtv/index.php?option=com_content&view=article&id=2970:2011-05-27-23-13-51&catid=1064:2010-11-14-20-32-21&Itemid=164


ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ:
- "Ο Αθανατιώτης Δήμαρχος Καλλιθέας", εφημερίδα "ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΘΑΝΑΤΗ", Φύλλο Νο 5,    Φλεβάρης-Μάρτης 1985, έκδοση Εκπολιτιστικός Σύλλογος Μελίβοιας "Ο ΟΜΗΡΟΣ", Συνέντευξη    του Γιάννη Γάλλου στους Βάιο Τσίνα και Μιλτιάδη Ευθυμιάδη.

- "Μελίβοια-Αθανάτη", Τάκης Καρδάρας, Μελίβοια 1985.

- "Καλλιθέα-Όψεις της Ιστορίας, του Δήμου και της Πόλης", Έκδοση του Πολιτιστικού    Οργανισμού    του Δήμου Καλλιθέας.
    

Δεν υπάρχουν σχόλια: