Στοιχεία επικοινωνίας

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο : npenintas@gmail.com

Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2011

Στέφανος Μπλέτσας.

Ο δεξιοτέχνης του ακκορντεόν Στέφανος Μπλέτσας γεννήθηκε το 1943 στη Μελίβοια. Από μικρή ηλικία, ένιωσε έλξη για τη μουσική και έτσι, σε ηλικία 10 ετών, αρχίζει μαθήματα στο γνωστό μουσικοδιδάσκαλο Δημήτρη (Τάκη) Τζιτζιλέρη, στην Αγιά. Οι συνθήκες δύσκολες, μέσα μεταφοράς δεν υπήρχαν, έτσι ο νεαρός, τότε, Στέφανος, πηγαινοέρχεται με τα πόδια, γεγονός που αποδεικνύει το ζήλο και την αγάπη του για το όργανο πάνω στο οποίο αργότερα θα διαπρέψει. Μετά από δύο χρόνια μαθημάτων αρχίζει τις εμφανίσεις σε γάμους, πανηγύρια και άλλες εκδηλώσεις, μαζί με άλλους Θανατιώτες μουσικούς. 
   
Στα νεανικά του χρόνια έφιππος.
    Σε ηλικία 20 ετών στρατεύεται στην Πολεμική Αεροπορία. Στον Άραξο αρχικά, μετά στη Θεσσαλονίκη και κατόπιν στη Λάρισα, στη Λέσχη Αξιωματικών (110 Π.Μ.). Εκεί γνωρίζεται με το μαέστρο Ιωάννη Τσανακά. Ο Ιωάννης Τσανακάς αργότερα ίδρυσε και διηύθυνε το Δημοτικό Ωδείο Λάρισας. Έτσι, με την καθοδήγηση του Τσανακά, αρχίζει (και με άλλους συναδέλφους) εντατικά μαθήματα στο ακκορντεόν. Παράλληλα, δημιουργούν και μια "κομπανία", η επιτυχία της οποίας είναι τέτοια, που καλείται να παίξει και σε άλλες Λέσχες στην Αθήνα, στο Βόλο, στη Χαλκίδα και αλλού.

Νεοσύλεκτος φαντάρος...
Με την ορχήστρα της 110 Π.Μ..
Η ορχήστρα σε δράση στην 110 Π.Μ..
    Στη Λέσχη Αξιωματικών Λάρισας συνεργάστηκε με τη Μπέμπα Μπλανς, η οποία τότε μεσουρανούσε (Αντιγράφω από την "Ελευθεροτυπία" της 24-07-2007: "...Η Μπέμπα Μπλανς. Η Ελληνίδα Μπε-Μπε, που κάποτε σταματούσε την κυκλοφορία όταν διέσχιζε το κέντρο με την κατάλευκη Πόντιακ και προκαλούσε εμφράγματα χορεύοντας και τραγουδώντας πάνω στα τραπέζια της αθηναϊκής νύχτας..."). 
Η Μπέμπα Μπλανς. Πηγή: www.i-news.gr.
    Η γνωστή τραγουδίστρια του προτείνει να την ακολουθήσει στην Αθήνα, για να συνεργαστούν. Όμως ο Στέφανος αρνείται γιατί η επαρχία τότε σφύζει από ζωή. Αρραβώνες, γάμοι, πανηγύρια και βαφτίσεις είναι στην εβδομαδιαία διάταξη και οι οικονομικές απολαβές για το νεαρό καλλιτέχνη πάρα πολύ καλές.


Κάτω από το έλατο στην πλατεία του Αγίου Νικολάου...
Μπροστά από την "Παράγκα" στην πλατεία του Αγίου Νικολάου...
Στην πλατεία, μάλλον σε γλέντι "υποψήφιων" φαντάρων...
    Αργότερα, συνεργάζεται με τον αδερφό του Στέλιου Καζαντζίδη, το Στάθη. Παράλληλα εργάζεται και σε ένα κέντρο στη Λάρισα, στην περιοχή του σταθμού ονόματι "Χαγιάτι", αλλά και σε άλλες Θεσσαλικές πόλεις.

Με τον Αντώνη Παπαλεξανδρή, που τότε "γρατζουνούσε" κιθάρα...
      Με το πέρας της θητείας του επιστρέφει στο χωριό. Εκεί συνεργάζεται με πολλούς Θανατιώτες μουσικούς. Για κάποιο διάστημα εγκατέλειψε τη μουσική και ασχολήθηκε με τη γεωργία, χωρίς ποτέ να ξεκόψει από το ακκορντεόν, με το οποίο ασχολείται σε κάθε ευκαιρία. Το σαράκι δουλεύει μέσα του...

Σε γάμο στη Μελίβοια, με τον Μιλτιάδη Παπαστέφανο στο κλαρίνο και το Δημήτριο Ανδρίτσιο στο βιολί. 
Μαγαλιός Μπάτσικας (ακκορντεόν), Σταύρος Ευθυμίου (κλαρίνο) και Στέφανος Μπλέτσας (ακκορντεόν), στο δρόμο για το σπίτι της νύφης. 

Το ξύρισμα του γαμπρού από το Δημήτριο Πλατσά...


Και μία είδηση από την εφημερίδα του Εκπολιτιστικού Συλόγου "Ο ΟΜΗΡΟΣ", στο φύλλο Νο 6, του Μάρτη - Απρίλη του 1985. Από το αρχείο του Μιλτιάδη Κιμ. Ευθυμιάδη. (Κάντε αριστερό κλικ πάνω στη φωτογρραφία). 

Ιωάννης Ανδρίτσιος, Στέφανος Μπλέτσας, Βασίλης Ευθυμίου, Δημήτριος Ανδρίτσιος, Αντώνιος Δαλδάς, με τον Τάκη Καρδάρα, σε εκδήλωση στην Αγιά.
    Έτσι, κάποια χρόνια αργότερα ανεβαίνει ξανά στο πάλκο... Αυτή τη φορά στο Συκούριο, στην ταβέρνα "Ριβιέρα". Κατόπιν στη ρεμπέτικη ταβέρνα "Ρεμπέτικο" του Αθ. Μαριάννου και μετά στην ταβέρνα "Καραβάνι" με το συγχωριανό βιρτουόζο του μπουζουκιού, Τάκη Πλατσά. Παράλληλα, συμμετέχει σε διάφορες εκδηλώσεις. Αν και του έγιναν πολλές προτάσεις για εργασία στο εξωτερικό (Αμερική, Ολλανδία και αλλού) δεν δέχεται.  "Δυστυχώς αρνήθηκα" λέει ο ίδιος...

Στο "Ρεμπέτικο"...
Στο "Καραβάνι"... Δεξιά (όπως βλέπουμε) ο Τάκης Πλατσάς...
    Ζει στη Μελίβοια, είναι παντρεμένος, πατέρας δύο κοριτσιών και εδώ και χρόνια παππούς...
Με τη σύζυγό του...

      

Δεν υπάρχουν σχόλια: