Στοιχεία επικοινωνίας

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο : npenintas@gmail.com

Δευτέρα 11 Απριλίου 2011

Μερικά ακόμα στοιχεία για τη μονή του Αγ. Ιωάννου του Θεολόγου.


Παρατίθενται μερικά ακόμα στοιχεία για τη μονή του Αγ. Ιωάννου του Θεολόγου στη Βελίκα της Μελιβοίας. Θα ενσωματωθούν, εν καιρώ, στην παλιότερη σχετική ανάρτηση με άλλα που θα συλλεχθούν, ώστε εκείνη να γίνει πληρέστερη. Τα νέα στοιχεία είναι το μοναχολόγιο (τα λίγα ονόματα που διασώθηκαν, καθώς και μερικά, άκρως ενδιαφέροντα όσο και εντυπωσιακά, αρχιτεκτονικά σχέδια που προέρχονται από το δικτυακό τόπο (site) http://www.architecturalfiles.com και βοηθούν να κατανοήσουμε το πως είναι κατασκευασμένο το καθολικό της μονής.


Αρχιτεκτονικά σχέδια.

Α. Κάτοψη.
Β. Αξονομετρικό. 
  
Γ. Τομή (Ανατολή-Δύση).
 Δ. Τομή (από Βορρά προς Νότο).



Μοναχολόγιο.

    Τα αρχεία της μονής, μετά τις αλλεπάλληλες καταστροφές που έχει υποστεί, έχουν καταστραφεί-χαθεί. Τα μόνα στοιχεία που επιτρέπουν να ξέρουμε τα λιγοστά ονόματα που θα αναφερθούν, είναι έγγραφα (κι αυτά λιγοστά) και επιγραφές. Έτσι λοιπόν:

- Στα 1776 συναντάμε τον ιερομόναχο Ιερόθεο, ως ανακαινιστή της μονής.
- Στα 1871 έως 1874 συναντάμε τον (έγγαμο) ιερέα παπά Θεόκλητο, από τη Μελίβοια, ως υπεύθυνο της μονής. Αυτός διαχειρίζεται και τα μετόχια του μοναστηριού στην Κασσάνδρα και τη Σκήτη.
- Στα 1851 έως 1860 τον ιερομόναχο Σεραφείμ, ανακαινιστή της μονής μετά την πυρκαγιά που ξέσπασε στη μονή το 1847. Ο Σεραφείμ είναι μάλιστα και Θανατιώτης, γιός του Γεωργίου και της Φανής.
- Στα 1874 τον ιερομόναχο Ιωακείμ, που τον ξανασυναντάμε στην υπόθεση των όπλων, που κρύφτηκαν στη μονή το 1877, από τους επαναστάτες Έλληνες. 

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ: 
- Τα αρχιτεκτονικά σχέδια προέρχονται από το δικτυακό τόπο: http://www.architecturalfiles.com  
- Από το  "Η ιστορική Μελίβοια", η εισήγηση του Δημ. Αγραφιώτη, "Η μονή του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου στη Βελίκα της Μελιβοίας".
- Από το Θεσσαλικό Ημερολόγιο, τόμος 27, το άρθρο του Στεφ. Κανδηλάρη "Ενθυμήσεις και επιγραφές από την Μελίβοια της Αγιάς 1732-1947".  



Δεν υπάρχουν σχόλια: