Στοιχεία επικοινωνίας

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο : npenintas@gmail.com

Παρασκευή 18 Μαρτίου 2011

Η επανάσταση του 1821 και η Θανάτου .



Είναι γνωστό πως η ευρύτερη περιοχή της Αγιάς , δεν έλαβε ενεργό μέρος στον ξεσηκωμό του γένους του 1821 , για διάφορους λόγους . Οι κοτζαμπάσηδες , η παρουσία ισχυρού στρατού στη Λάρισα και στους Νερομύλους ( Αϊδινλί ή Τουρκοχώρι ) , η , για πολλά χρόνια ενασχόληση των κατοίκων της επαρχίας με το εμπόριο και τη βιοτεχνία , που τους είχε αναγκάσει να έχουν ανεκτικές σχέσεις με τους Τούρκους , είναι οι σημαντικότεροι . Όμως , φαίνεται ότι η Αθανάτη είχε ( κι εδώ ) την παρουσία της !
Όπως επιμένει η προφορική παράδοση που ο λόγιος της Αγιάς Θόδωρος Χατζημιχάλης κατέγραψε , αρκετοί Αγιώτες , Αθανατιώτες , Κουκουραβίτες , αλλά και Κεραμιδιώτες , έλαβαν μέρος στον ξεσηκωμό του γένους . Κατά το Χατζημιχάλη ( που δανείζεται και ο Κορδάτος ) , ξεσηκώθηκαν από τη Μελιβοία οι καραβοκυραίοι Σπανός και Βαρδάκας , από το Κεραμίδι ο Μόσχοβος ή Μοσχοβάκης με 30 άντρες κι από την Κουκουράβα ο Κωνσταντάς ( Μεταξοχωρίτης στην καταγωγή ) .
    Τα παραπάνω έρχεται να πιστοποιήσει και μια ενθύμηση του 1823 , που προέρχεται από λειτουργικό βιβλίο ( των Ακολουθιών ) της Μονή της Παναγίας στο Μεγαλόβρυσο . Εκεί λοιπόν ο ιερέας παπά Μίχαλος περιγράφει μεταξύ των άλλων την πώληση ( από Οθωμανούς σε άλλους Οθωμανούς της Αγιάς και το Μεταξοχωρίου ) Ελλήνων σκλάβων , που αιχμαλωτίστηκαν έπειτα από την καταστροφή των επαναστατημένων χωριών Λαύκου , Προμυρίου και Αργαλαστής , καθώς και τη σφαγή ( στη Λάρισα ) 135 ανδρών που αποσπάστηκαν από τους αιχμαλώτους -  σκλάβους . ( Την πώληση σκλάβων επιβεβαιώνει και ένα χειρόγραφο του Χατζημιχάλη ) . 

ΕΙΚΟΝΑ 1 
Τμήμα της ενθύμησης του παπά Μίχαλου από το Μεγαλόβρυσο για τα γεγονότα του Μαΐου του 1821 .
     Το σημαντικότερο είναι , όμως , ότι η ενθύμηση του παπά Μίχαλου αναφέρεται και σε πολεμικά γεγονότα που έλαβαν χώρα το πρώτο δεκαπενθήμερο του Μαΐου του 1821 στο Τσεκίρι , στη Θανάτου και στο Τουρκοχώρι . Μάλιστα , πρέπει αυτά να ήταν σημαντικά , αφού απαιτήθηκε τα Τουρκικά στρατεύματα να παραμείνουν στην περιοχή για 10 ημέρες , μέχρι την εξόντωση των επαναστατών . Κατόπιν οι Οθωμανοί κατευθύνθηκαν στη Μακρυνίτσα με επικεφαλής τον Μαχμούτ πασά και τη λεηλάτησαν .
    Στο σημείο αυτό θα ήταν σκόπιμο να αναφερθούμε και σε έναν πάροικο της Σκοπέλου , που έλαβε μέρος σαν εκλέκτορας ( μεταξύ των 134 άλλων παροίκων - εκλογέων ) , για την εκλογή των τεσσάρων αντιπροσώπων των Θεταλομαγνητών παροίκων στη Δ' Εθνοσυνέλευση . Η εκλογή έλαβε χώρα τον Ιούνιο του 1829 . Πρόκειται για τον Μελιβοιώτη ( χωρίς άλλα στοιχεία , δυστυχώς ) αγωνιστή του εθνικού αγώνα , με το όνομα Μιχάλης Θανατχιώτης ( = από την Αθανάτη ) .   
ΕΙΚΟΝΑ 2 
Η σφραγίς της Νήσου Σκοπέλου και οι υπογραφές των γερόντων που βεβαιώνουν τον κατάλογο των εκλογέων . 

ΣΗΜ . : Τσεκίρι : διαλυμένος οικισμός ανάμεσα στην Ποταμιά και την Ανάβρα .


ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ :
ΘΕΣΣΑΛΙΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ : 
ΤΟΜΟΣ 1 , "ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΖΑΧΑΡΟΠΟΥΛΟΣ , Ο ΑΓΙΩΤΗΣ ΑΓΩΝΙΣΤΗΣ ΤΟΥ ΕΙΚΟΣΙΕΝΑ" , ΔΗΜ. ΑΓΡΑΦΙΩΤΗΣ 
ΤΟΜΟΣ 8 , "ΠΟΙΚΙΛΑ ΘΕΣΣΑΛΙΚΑ ΑΡΧΕΙΑΚΑ ... Γ' ΕΦΤΑ ΣΚΟΠΕΛΙΤΙΚΑ ΕΓΓΡΑΦΑ [ 1822 - 1829 ]" , ΣΩΤ. ΑΘΑΝΑΣΙΑΔΗΣ
ΤΟΜΟΣ 48 , "ΜΙΑ ΑΓΝΩΣΤΗ ΕΝΘΥΜΗΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΠΟΛΕΜΙΚΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΣΤΗΝ ΑΓΙΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΠΗΛΙΟ ΤΟ 1821 ΚΑΙ 1823 ( ΤΟ ΔΡΑΜΑ ΠΗΛΙΟΡΙΤΩΝ ΣΚΛΑΒΩΝ ΣΤΗΝ ΑΓΙΑ )" ΓΙΩΡΓΟΣ ΘΩΜΑΣ . 


ΟΙ ΕΙΚΟΝΕΣ 1 και 2 , ΠΡΟΕΡΧΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΘΕΣΣΑΛΙΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ .


ΤΟ ΛΑΒΑΡΟ ΕΙΝΑΙ Η ΣΗΜΑΙΑ ΠΟΥ ΥΨΩΣΕ Ο ΑΝΘ. ΓΑΖΗΣ ΣΤΟ ΠΗΛΙΟ ΤΗΝ 1Η ΜΑΪΟΥ 1821 ΚΑΙ ΠΡΟΕΡΧΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ http://greek-flag.blogspot.com .


Δεν υπάρχουν σχόλια: