Στοιχεία επικοινωνίας

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο : npenintas@gmail.com

Δευτέρα 14 Μαρτίου 2011

Το Δημοτικό Σχολείο Αθανάτης .


Το έτος ίδρυσης του Δημοτικού Σχολείου Αθανάτης φέρεται να είναι το έτος 1883 και ήταν μονοθέσιο . Από τους πρώτους δασκάλους ήταν οι : Αριστείδης Ζαφρανάς ( Αγιώτης στην καταγωγή ) , Βασίλειος Παπαλεξανδρής , Αχιλλεύς Παπαηλίας , Γεώργιος Κουκουτιανός και πολλοί άλλοι .  
Φαίνεται , όμως , ότι θα πρέπει να μεταφερθούμε ακόμα λίγα χρόνια πίσω , αφού σχολείο στην Αθανάτου φαίνεται να λειτουργούσε ήδη στα 1855 . 
  Η πρώτη χρονολογία ίδρυσης του σχολείου , δηλαδή το 1883 αναφέρεται από τον Τάκη Καρδάρα στο βιβλίο του "Μελιβοία - Αθανάτη" . Μάλλον δεν αφορά την ίδρυση του σχολείου αλλά μάλλον την "αναβάπτιση" - "νομιμοποίηση" του ήδη υπάρχοντος Αλληλοδιδακτικού Σχολείου από το Ελληνικό Κράτος , στη δικαιοδοσία του οποίου είχε περάσει και το χωριό μας μετά την πρόσφατη απελευθέρωση από τους Τούρκους , σε μονοτάξιο Δημοτικό Σχολείο . 
    Η δεύτερη εκδοχή χρονολογία ( 1876 ) στην οποία μαρτυρείται η ύπαρξη στη Μελιβοία αλληλοδιδακτικού σχολείου , αναφέρεται σε δημοσίευμα από τον Κώστα Σπανό στον τόμο 28 , του έγκριτου περιοδικού  "Θεσσαλικό Ημερολόγιο" , του οποίου τυγχάνει και εκδότης . Στο δημοσίευμα αυτό , λοιπόν , με τον τίτλο "Τα χωριά στα Ανατολικά της Λάρισας το 1876 κατά τον Δωρόθεο Σχολάριο" , στο οποίο μελετώνται διάφορα ζητήματα της Μητροπόλεως Δημητριάδος , μεταξύ των άλλων και της Επαρχίας Αγιάς , αναφέρονται για τη Μελιβοία τα εξής :   

"ΑΘΑΝΑΤΟΥ 
Είναι ένα χωριό που κάποτε άκμαζε . Απέχει δύο ώρες , με το πόδι , από την Αγιά και δύο ώρες από τον Θερμαϊκό Κόλπο . Έχει 140 οικογένειες με 700 κατοίκους και δύο εκκλησίες : τον Άγιο Νικόλαο και την Αγία Παρασκευή , καθώς και ένα μοναστήρι προσοδοφόρο , του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου , στο παράλιο μέρος της Βελίκας . Με τα έσοδα αυτού του μοναστηριού , διατηρείται το αλληλοδιδακτικό σχολείο του χωριού . Οι κάτοικοι είναι κτηματίες και γεωπόνοι ( = περιβολάρηδες ) . "   

Και μια φωτογραφία που υπάρχει σε αρκετά Μελιβοιώτικα σπίτια . Οι μαθητές και οι δάσκαλοι του σχολείου Αθανάτης , γύρω στα 1910 περίπου . Η φωτογραφία είναι προσφορά της κ. Ζωής Ζιούρκα .  
      Στο ίδιο δημοσίευμα , από τα χωριά της επαρχίας μας , μόνο η Αγιά , η Ρέτσιανη , η Βουλγαρινή και η Κουκουράβα διαθέτουν την εποχή αυτή σχολεία .
    Μάλλον , όμως , πρέπει να μεταθέσουμε την χρονολογία ύπαρξης σχολείου στα 1855 , με βάση την ενθύμηση που δημοσίευσε ο Στεφ. Κανδυλάρης στο Θεσσαλικό Ημερολόγιο , τόμ. 27 . Η ενθύμηση , που φαίνεται παρακάτω , γράφτηκε από το διδάσκαλο Αναγνώστη Ζαχαρού εκ Ρέτζιανης , στις 10 Μαΐου 1855 . 
Η ενθύμηση του Αναγνώστη Ζαχαρού εκ Ρέτζιανης ( μετεγραμμένη ) , από το Θεσσαλικό Ημερολόγιο , τόμ. 27 . 
    Στα 1877 , Διδάσκαλος είναι ο Αναγνώστης Δανιήλ εκ Ραψάνης , όπως ο ίδιος μαρτυρεί σε δύο ενθυμήσεις του . Μία με ημερομηνία 31 Μαρτίου 1877 , σε ένα Μηναίο "ΜΗΝ ΑΠΡΙΛΙΟΣ" του 1768 ( παρά Νικολάω τω Σάρω ) και περιγράφει τον ξαφνικό θάνατο από αποπληξία ενός Θανατιώτη και η δεύτερη στο ίδιο βιβλίο , όπου και περιγράφει την οικοδόμηση της Αγίας Παρασκευής που ξεκίνησε , σύμφωνα με τη γραφή του , στις 5 Μαρτίου του 1877 . 
    Όσον δε αφορά τα κτιριακά , ο Γεώργ. Ευθυμιάδης στο βιβλίο του "Η Αθανάτη στον Μεσοπόλεμο και την Αντίσταση" , τοποθετεί την οικοδόμηση του κτιρίου του παλιού σχολείου , στα μισά της 4ης δεκαετίας του 20ου αιώνα ( πρέπει να οικοδομήθηκε το 1932 , επί υπουργού Παιδείας Γεώργ. Παπανδρέου ) . Κατά τη διάρκεια της Κατοχής και κατόπιν του Εμφυλίου , το κτίριο έπαθε σημαντικές ζημιές , αλλά με χρήματα της κοινότητας και "προσωπική εργασία" των κατοίκων επισκευάστηκε . 

Το Δημοτικό Σχολείο Αθανάτης . Φωτογραφία της εποχής του 1960 .
     Μετά τον εμφύλιο , το 1951 λειτουργεί ως τετραθέσιο , με διευθυντή τον Εμμανουήλ Στυλιανάκη και 318 μαθητές . 

Μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Αθανάτης με τα ενδεικτικά (;) τους . Τμήμα φωτογραφίας εποχής 1960 .
     Λόγω της αύξησης των μαθητών προάγεται σε εξαθέσιο το 1963 , με διευθυντή τον Πασχάλη Ηλιούδη , ο οποίος παντρεύεται με Θανατιώτισσα , παραμένει ως το 1976 και είναι από τους βασικούς συντελεστές της μεταστέγασης σε νέο κτίριο , αφού ως τότε λειτουργούσε με δύο αίθουσες και τις υπόλοιπες τάξεις να στεγάζονται σε παρακείμενα νοικιασμένα σπίτια ( Οικονόμου , Δαλδά , Καρακίτσιου κ.α. ) . 

Μαθητές και δάσκαλοι το Δημοτικού Σχολείου Αθανάτης σε εκδρομή στη θάλασσα . Δεκαετία 1960 .
   Το 1977 το κτίριο του παλιού σχολείου αδειάζει και για πολλά χρόνια εγκαταλείπεται κυριολεκτικά στην τύχη του παρόλο που είναι στο κέντρο του χωριού .  Το σχολείο μετακομίζει στο νέο κτίριο στο οποίο και λειτουργεί ως σήμερα και στο οποίο για ένα μεγάλο διάστημα στεγάστηκε και το Γυμνάσιο Μελιβοίας , που σήμερα έχει κλείσει , λόγω μικρού αριθμού μαθητών .    
Μελιβοία . Το κτίριο του νέου σχολείου . 
    Το παλιό σχολείο σήμερα χρησιμοποιείται για άλλες κοινωφελείς δραστηριότητες και τη στέγαση ορισμένων υπηρεσιών του Δήμου ( βοήθεια στο σπίτι , ιατρείο κ.λπ. ) .  

Το παλιό σχολείο , όπως είναι σήμερα .
 ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ :
1 . Μελιβοία - Αθανάτη , Τάκ. Καρδάρας 1986 . 
2 . Θεσσαλικό Ημερολόγιο , τόμ. 27 , "Ενθυμήσεις και επιγραφές από την Μελίβοια της Αγιάς 1732 - 1947" Στέφ. Κανδηλάρης .
2 . Θεσσαλικό Ημερολόγιο , τόμ. 28 , "Τα χωριά στα Ανατολικά της Λάρισας το 1876 κατά τον Δωρόθεο Σχολάριο" Κώστας Σπανός , Λάρισα 1995
3 . "Η Αθανάτη στο Μεσοπόλεμο και την Αντίσταση" Γεώργ. Ευθυμιάδης , Μελιβοία 2000 .

1 σχόλιο:

Αντώνης Γιάγκος είπε...

Ενδιαφέροντα τα όσα γράφεις και η προσπάθειά σου θαυμαστή κι αξιέπαινη.
Θα μου επιτρέψεις όμως, να κάμω μια διόρθωση.
Διάβασα: "...το 1951 λειτουργεί ως τετραθέσιο , με διευθυντή τον Εμμανουήλ Στυλιανάκη και 318 μαθητές ".
Νομίζω πως ο Εμμανουήλ Στυλιανάκης δεν πρέπει να ήρθε στο χωριό μας νωρίτερα από το 1955.
Οι δάσκαλοι που υπηρέτησαν νωρίτερα είναι: Ασημακόπουλος Χρήστος, από τον Αμπελώνα, Σουλτούκης ..(;), από το Μεγαλόβρυσο, Παναγιώτα (Παπαγιάννη, ίσως), επίσης από το Μεγαλόβρυσο και Βούλα Μπαρτζιώκα από τη Λαμία.
Φεύγοντας οι παραπάνω, ήρθαν: Εμμανουήλ Στυλιανάκης και η σύζυγός του Αθανασία Παρίση, από την Αγιά, Μπετσετές Κωνσταντίνος, από τον Παλαμά Καρδίτσας και Γρίβας Κώστας, από Λάρισα(;).
Πολύ αργότερα (σχ. έτος 1959-60) ήρθαν οι: Ηλιούδης Πασχάλης , Τσουκνίδας ...(;), κλπ.

Συγγνώμη κι ευχαριστώ για την κατανόηση.