Στοιχεία επικοινωνίας

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο : npenintas@gmail.com

Δευτέρα 12 Μαΐου 2014

Ιστορικά στοιχεία για τη Μελίβοια.

Αυτοδιοικητικές εκλογές, διπλές και ευρωεκλογές μας επιφυλάσσει ο φετινός Μάιος... Για άλλη μια φορά οι εκλογικοί κατάλογοι θα ανοίξουν και τα ονοματεπώνυμα των ψηφισάντων θα διαγραφούν από τους δικαστικούς αντιπροσώπους σε έκαστο εκλογικό τμήμα. Το ίδιο και στη Μελίβοια, όπου οι εγγεγραμμένοι ξεπερνούν τις 2.000 ψυχές... Τα επώνυμά μας θα αναζητηθούν και θα διαγραφούν στους αλφαβητικά ταξινομημένους εκλογικούς καταλόγους. Θα αναζητηθεί, λοιπόν, ο Μαυρίκης Δημήτριος, ο Ορφανός Ισαάκιος και κατόπιν θα ψηφίσουν ο Σκιαδάς Ιωάννης και ο Χανδρινός Ράντος....
    Ποιοι είναι αυτοί θα αναρωτηθεί εύλογα ο καθένας, αφού τέτοια ονοματεπώνυμα στο χωριό δεν έχουμε!; Όποιος ψάχνει βρίσκει, όμως, όπως σοφά λέει μια παλιά παροιμία! Αυτός που στην προκειμένη περίπτωση έψαξε δεν είναι άλλος από τον πανοσιολογιότατο αρχιμανδρίτη Νεκτάριο Δρόσο, που επί χρόνια διετέλεσε εφημέριος στο χωριό μας και τώρα ασκεί, μεταξύ άλλων, τα καθήκοντα του Αρχιερατικού Επιτρόπου Αγιάς. Επί πολλά χρόνια δε εντρυφεί στην τοπική ιστορία, φανερώνοντάς μας πολλές άγνωστες πτυχές της, άξιος συνεχιστής της παράδοσης του Δημήτρη Αγραφιώτη...
Ο κος Κώστας Σπανός, εκδότης του Θεσσαλικού Ημερολογίου.
    Στον τόμο 61 του Θεσσαλικού Ημερολογίου, που εκδίδει ο κος Κώστας Σπανός εδώ και πολλά χρόνια, και τα τελευταία χρόνια διευθύνει ο κος Βασίλης Σπανός, φιλοξενήθηκε δημοσίευμα του πατρός Νεκταρίου Δρόσου με τίτλο "Ιστορικά στοιχεία για την Μελίβοια της Αγιάς 1454/1455-1658". Στο συγκεκριμένο δημοσίευμα, μεταξύ άλλων, αναφέρονται τα προϊόντα που παρήγαγαν οι κάτοικοι του χωριού μας (δημητριακά, κηπευτικά), τα ζώα που εκτρέφονταν απ' αυτούς (πρόβατα και λίγοι χοίροι), οι φόροι που εισέπραξε ο τιμαριούχος απ' αυτούς το καλοκαίρι του 1455, καθώς και τα ονοματεπώνυμα των 29 οικογενειαρχών της Μελιβοίας, τότε Αθανάτη (Sanatos στην πηγή), τα οποία θα παρουσιάσουμε εδώ, αντιγράφοντάς τα από το Θεσσαλικό Ημερολόγιο, όπως προαναφέραμε.
Ο αρχιμανδρίτης Νεκτάριος Δρόσος. (Πηγή: www.kosmoslarissa.gr) 
    Έτσι, στο χωριό κατά την τουρκική απογραφή που διενεργήθηκε τα έτη 1454 και 1455 και ήταν η πηγή για τα ονοματεπώνυμα που θα διαβάσετε παρακάτω, αναφέρεται ότι στο χωριό κατοικούσαν 29 οικογένειες, ενώ αρχηγός μιας απ' αυτές ήταν μια χήρα. Αν θεωρηθεί ότι κάθε οικογένεια ήταν πενταμελής, τότε ο πληθυσμός της Αθανάτης ήταν περίπου 150 άτομα. Τα επώνυμα των Θανατιωτών το 1454/1455 που αναφέρει η απογραφή (και τα μετέγραψε στη γλώσσα μας ο Οθωνανολόγος Γ. Λιακόπουλος) είναι τα ακόλουθα:
1. Ανυφαντής Γιώργος
2. Αρβανίτης Μιχάλης
3. Βρετός Γιώργος
4. Γκοντίλης Γιάννης
5. Γκοντίλης Δημήτρης
6. Γκοντίλης Θόδωρος
7. Δήμαινα χήρα
8. Ζούκης Νικόλας
9. Ματαράγκας Μέξας
10. Μαυρίκης Δημήτρης
11. Μαυρίκης Μανόλης
12. Μαυρίκης Νικόλας
13. Μποροβικιώτης Νικόλας
14. Μποροβικιώτης Σταμάτης
15. Μποροβικιώτης Σταμάτιος
16. Μπουτζάνος Γεώργης
17. Μπουτζάνος Θόδωρος
18. Ορφανός Ισαάκιος
19. Ποτινός Κώστας
20. Ποτινός Στέφανος
21. Ράντος Γιάννης
22. Ρούσης Μανόλης
23. Σερβιώτης Ανδρέας
24. Σερβιώτης Κώστας
25. Σκιαδάς Γιάννης
26. Σκιαδάς Κόκλας
27. Σκιαδάς Νικόλας
28. Τσαγκάρης Νικόλας
29. Χανδρινός Ράντος.   
   Ο γράφων το δημοσίευμα έχει κάνει μεταξύ άλλων και τις ακόλουθες παρατηρήσεις για τα παραπάνω αναφερθέντα ονοματεπώνυμα:
- Ο Αρβανίτης κατάγεται από την Ήπειρο ή την Αλβανία.
- Ο Ματαράγκας, επίσης, κατάγεται από τη Β. Ήπειρο ή την Αλβανία.
- Οι έχοντες το επώνυμο Μποροβικιώτης κατάγονται από τον οικισμό Μποροβίκο, το σημερινό Αμπελοχώρι της Καλαμπάκας.
- Οι έχοντες το επώνυμο Σερβιώτης, μάλλον μετοίκησαν από τα Σέρβια της Κοζάνης.
- Το όνομα Ράντος, που σήμερα συναντάμε σαν επώνυμο, είναι σλάβικης προέλευσης.
- Το όνομα Κόκλας είναι αρβανίτικο επώνυμο. 
Περιγραφή των νεοϊδρυθέντων οικισμών Σελίτσανη και Θανάτου, από Τουρκικό φορολογικό έντυπο. Πηγή: Θεσσαλία - Ιστορία, έκδοση Ε.Τ.Ε.Δ.Κ. 2006.

   Στο θέμα θα επανέλθουμε στο μέλλον, με τα υπόλοιπα στοιχεία του δημοσιεύματος που τμήμα του μεταφέραμε στην παρούσα δημοσίευση, αλλά και άλλα σχετικά με τα Θανατιώτικα επίθετα, αλλά και τα μικρά τους ονόματα.

ΠΗΓΗ: ΘΕΣΣΑΛΙΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ τόμος 61ος, ΛΑΡΙΣΑ 2012.

Δεν υπάρχουν σχόλια: