Στοιχεία επικοινωνίας

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο : npenintas@gmail.com

Κυριακή 12 Μαΐου 2013

Πατσιούκα 10-05-2013.

Πίσω από το κτίριο του Δημοτικού Σχολείου, στη Μελίβοια, βρίσκεται το εκκλησάκι της Ζωοδόχου Πηγής. Για τους ντόπιους είναι γνωστό ως "Πατσιούκα" και πανηγυρίζει την Παρασκευή της Διακαινησίμου Εβδομάδας, όπως λέγεται η βδομάδα μετά τη Λαμπρή.
    Το εκκλησάκι που σήμερα υφίσταται είναι κτίσμα μεταγενέστερο και χτίστηκε στη σημερινή του θέση παράλληλα με την οικοδόμηση του κτιρίου του Δημοτικού Σχολείου κατά τα μέσα της δεκαετίας του 1970. Μέχρι πριν λίγα χρόνια βρίσκονταν στον περίβολο του Σχολείου, αλλά μετά από εργασίες ανάπλασης ο περιβάλλον χώρος διαμορφώθηκε και εξωραΐστηκε, ο δε περίβολος γκρεμίστηκε.

Η "Πατσιούκα" πριν την ανάπλαση του χώρου.
Ο ίδιος χώρος μετά την ανάπλαση.
    Το αρχικό κτίσμα ήταν κτισμένο στην κορυφή λοφίσκου που υπήρχε στην περιοχή και κατεδαφίστηκε, ο δε λόφος ισοπεδώθηκε και το οικόπεδο που δημιουργήθηκε παραχωρήθηκε από το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο στην Κοινότητα, προκειμένου να κτιστεί το Δημοτικό Σχολείο. Η όλη ιστορία της επιλογής αυτής της θέσης, της παραχώρησης της έκτασης και όλα τα παρελκόμενα απασχόλησαν την κοινωνία της Μελιβοίας για αρκετά χρόνια, αφού η διαδικασία ξεκίνησε προδικτατορικά και συνεχίστηκε και στη μεταπολίτευση, μέχρι να ολοκληρωθεί με τη λειτουργία του νέου διδακτηρίου.
Από τις εργασίες κατεδάφισης του παλιού ναϋδρίου της  Ζωοδόχου Πηγής. Διακρίνεται ο παπα Κώστας και δεξιά το μηχάνημα που εκτελεί τις εργασίες. Η φθορά του χρόνου και της υγρασίας καθιστά τη γραφή στο κάτω μέρος της φωτογραφίας δυσανάγνωστη. 
    Βασικοί πρωταγωνιστές ο τότε εφημέριος της ενορίας Αγίου Νικολάου Μελιβοίας παπα Κώστας Γαλλιώτας και ο τότε Πρόεδρος της Κοινότητας Κλεάνθης Μασούρας. Αλλά, σήμερα θα περιοριστούμε στα εκκλησιαστικά γεγονότα της μέρας... Τα υπόλοιπα στο μέλλον... 
     Έτσι, φέτος τον Εσπερινό τέλεσε ο πατήρ Μιχαήλ Ζιούρκας με ιεροψάλτη τον κο Αντώνιο Γραμμένο, ενώ την πανηγυρική Θεία Λειτουργία τέλεσε ο ίδιος ιερέας ψάλλοντος του Αρχιμ. Αιμιλιανού Καζαντζίδη συμπαραστατούμενου από δόκιμο μοναχό της Μονής Αγίου Παντελεήμονα, με την κατανυκτική συμμετοχή αρκετών πιστών...  
Από τον Εσπερινό.
Από τον Εσπερινό.
Από τον Εσπερινό.
Ανήμερα της γιορτής.

Δεν υπάρχουν σχόλια: