Στοιχεία επικοινωνίας

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο : npenintas@gmail.com

Δευτέρα 23 Μαΐου 2011

Δέσποινα Καπανίδου - Αναγνωστούλη.

Μια σεμνή και όμορφη τελετή έλαβε χώρα στις 22-05-2011, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δημοτικού Σχολείου Μελιβοίας. Τιμώμενο πρόσωπο η Δέσποινα Καπανίδου - Αναγνωστούλη, για πολλά χρόνια μαία στο Αγροτικό Ιατρείο Μελιβοίας. Παρόντες, στην εκδήλωση οι πολιτικές και θρησκευτικές αρχές, συγγενείς της τιμώμενης, παλιοί συνάδελφοι και συνεργάτες, πολλοί δημότες.
   Αυτό που έκανε, όμως, την εκδήλωση αυτή ξεχωριστή, ήταν η μεγάλη παρουσία αντρών και γυναικών, των "παιδιών" της, που, μεγάλοι πια, ήρθαν να τιμήσουν το πρόσωπο που τους έφερε στον κόσμο σε καταστάσεις δύσκολες και με μέσα πενιχρά, πριν από μερικές δεκαετίες. Να θυμίσουμε, ότι τις εποχές στις οποίες αναφερόμαστε, ο τοκετός γινόταν στο σπίτι, απουσία γυναικολόγου, παιδιάτρου, αναισθησιολόγου, νοσηλευτικού προσωπικού, υποδομών και όλων εκείνων που σήμερα θεωρούνται αυτονόητα.
Στο κοινό και ο σύζυγος, Απόστολος Αναγνωστούλης, πρώην Κοινοτάρχης Μελιβοίας, επί σειρά ετών. Δάσκαλό του στην πολιτική τον χαρακτήρισε ο κος Γκουντάρας, σε μια αποστροφή της ομιλίας του. 
Άποψη της (κατάμεστης) αίθουσας.
Κι από μία άλλη οπτική γωνία.
Πολλοί αυτοί που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα. 
Ο Δήμαρχος Αγιάς κος Αντώνης Γκουντάρας, στο βήμα .
    Το ήθος της τιμώμενης εξήρε, μεταξύ άλλων, ο Δήμαρχος Αντ. Γκουντάρας στα προλεγόμενα της εκδήλωσης. Το ήθος, είναι αυτό που κάνει το λειτουργό του κράτους να ξεχωρίζει, τον καταξιώνει στην κοινωνία, και τον διαφοροποιεί από τον απλό υπάλληλο, ήταν το πνεύμα της ομιλίας του κου Γκουντάρα. 
Ο Δημοτικός Σύμβουλος κος Αντώνης Μπελιάς διαβάζει το Πρακτικό. 
    Στη συνέχεια ο Δημοτικός Σύμβουλος, Αντ. Μπελιάς, διάβασε το απόσπασμα του Πρακτικού της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου, με το οποίο ομόφωνα αποφασίστηκε η βράβευση της Δέσποινας Αναγνωστούλη, για τις υπηρεσίες που πρόσφερε στους κατοίκους των (τότε) κονοτήτων Μελιβοίας και Σωτηρίτσας. 
Στην τιμώμενη απονέμεται πλακέτα, για τις υπηρεσίες της.
    Μετά την απονομή της τιμητικής πλακέτας η εκδήλωση φορτίστηκε συναισθηματικά, όταν στο βήμα ανέβηκε η κυρία Δέσποινα, και με σπασμένη από τη συγκίνηση φωνή ευχαρίστησε το κοινό για την παρουσία του. Στη συνέχεια δε, στην από καρδιάς ομιλία της που συχνά διακόπτονταν από τα παρατεταμένα χειροκροτήματα του κοινού  , εκτός των άλλων, αναφέρθηκε σε μερικά από τα σοβαρότερα περιστατικά που αντιμετώπισε με επιτυχία στην πολύχρονη θητεία της.
Η έντονη συναισθηματική φόρτιση, που μεταδόθηκε και στο ακροατήριο. 
     Περιστατικά που σήμερα αντιμετωπίζονται μόνο σε οργανωμένες μαιυτικές κλινικές, όπως γεννήσεις με ισχιακές προβολές, δύδιμες κυήσεις με το ένα βρέφος να έχει κανονική και το άλλο ισχιακή προβολή κ.α.. Επίσης, αναφέρθηκε σε αυτοσχέδιες "θερμοκοιτίδες" με βαμβάκι και μαλλιά προβάτων που χρειάστηκε να επινοήσει, σε εγκύους που ταξίδευαν ώρες με το μουλάρι για να γεννήσουν, (χαριτολογώντας) σε γιαγιάδες της εποχής που αν ήταν στο χέρι τους θα διάλεγαν να ζήσει το "παιδί" κι όχι το κορίτσι κ.α.. Κι όλα αυτά στη Μελιβοία του 1960, χωρίς καν ηλεκτρικό ρεύμα, σε συνθήκες που, όπως πριν αναφέρθηκε, ούτε καν διανοείται μια έγκυος της εποχής μας, πόσο μάλλον μία σύγχρονη μαία.
Η κυρία Δέσποινα, ενώ αφηγείται σοβαρά, αλλά και μερικά αστεία περιστατικά της καριέρας της.
    Την επιστημοσύνη και την αξιοσύνη της τιμώμενης εξήρε από του βήματος και ο μαιευτήρας κος Καρυώτης που παρίστατο, και με λόγια επαινετικά, μίλησε για την κυρά-Δέσποινα και για το έργο της, που μετράει κάποιες εκατοντάδες γεννήσεις.
    Δεν πρέπει να παραβλεφθεί όμως, σε καμία περίπτωση και η ενημέρωση-διαφώτιση των γυναικών της Μελιβοίας, από την κυρία Δέσποινα για το τεστ-Παπ και την προληπτική γυναικολογία, που έσωσε και τη ζωή μερικών από τις παριστάμενες στο ακροατήριο.

Ο μαιευτήρας κος Καρυώτης μιλάει στους παριστάμενους για την τιμώμενη.
    Η τιμώμενη δέχτηκε καταιγισμό από ανθοδέσμες, αλλά και πλήθος χειραψίες και αγκαλιές από τα "παιδιά" της, που την κάνουν, όπως σε αποστροφή της ομιλίας της είπε, την πιο πολύτεκνη μητέρα ...   
Η τιμώμενη δέχτηκε καταιγισμό από ανθοδέσμες.
    Η εκδήλωση έκλεισε με τραγούδια από το "Πολυφωνικό Γυναικών" της Μουσικής Σχολής του Δήμου Αγιάς, με συνοδεία πιάνου, που χάρισε ευχάριστες στιγμές στο (πολυπληθές) κοινό και με τον (καθιερωμένο) μπουφέ.

Το "Πολυφωνικό Γυναικών", που, συνοδεία πιάνου, χάρισε όμορφες στιγμές στο κοινό. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: