Στοιχεία επικοινωνίας

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο : npenintas@gmail.com

Τετάρτη 20 Απριλίου 2011

Ο Μυστικός Δείπνος και ο παπά Κώστας Γαλλιώτας.

Η σημερινή ημέρα της Μεγάλης Πέμπτης, όπως όλοι γνωρίζουν, είναι αφιερωμένη από την Ορθόδοξη εκκλησία, και στην ανάμνηση του Μυστικού Δείπνου, μεταξύ των άλλων. Κατά τα γνωστά, στη διάρκεια του Μυστικού Δείπνου, ο Ιησούς αγίασε τον άρτο και τον οίνο, δίνοντας στους μαθητές να φάνε και να πιούν, όχι πια άρτο και οίνο, αλλά Σώμα και Αίμα Κυρίου. Κατόπιν αναχώρησαν για το Όρος των Ελαιών, όπου δέχτηκε και το φιλί της προδοσίας από τον Ιούδα. 

    Στους Ορθόδοξους ναούς, η εικόνα του Μυστικού Δείπνου κατέχει εξέχουσα και περίοπτη θέση πάνω από την Ωραία Πύλη. Αυτό συμβαίνει και στην εκκλησία της Αγίας Παρασκευής, στη Μελιβοία.
Η Ωραία Πύλη και πάνω της ο Μυστικός Δείπνος (Αγία Παρασκευή Μελιβοίας). 
     Κάτι που διαφεύγει της προσοχής των εκκλησιαζόμενων (λόγω της θέσης στην οποία βρίσκεται) είναι μια επιγραφή με κόκκινα γράμματα σε πράσινο φόντο που περιβάλλει την ημικυκλική εικόνα του Μυστικού Δείπνου.
    Η επιγραφή αυτή είναι γραμμένη από τον παπά Κώστα Γαλλιώτα με υπομονή και προσοχή (γιατί το υλικό πάνω στο οποίο γράφτηκε είναι τέτοιο που δεν επιτρέπει λάθη)  και απαίτησε εργασία για τις νύχτες πολλών μηνών, κατά τα λεγόμενα του ιδίου.
    Η επιγραφή περιέχει μικρές περικοπές από το κατά Ματθαίον Ευαγγέλιο, στις οποίες περιγράφεται η μετουσίωση του άρτου και του οίνου σε Σώμα και Αίμα, η  Μετάληψη των μαθητών και η αναχώρηση για το όρος των Ελαιών, όπως μπορεί κανείς να διαπιστώσει και από τις παρακάτω φωτογραφίες.  

Το μισό τμήμα της επιγραφής.
Το άλλο μισό τμήμα της επιγραφής.
    Οι αντίστοιχες Ευαγγελικές περικοπές έχουν ως εξής (το κείμενο της επιγραφής του παπά Κώστα έχει κάποιες μικρές διαφοροποιήσεις, όπως θα διαπιστώσει κάποιος με μία προσεκτική αντιπαραβολή): 
Κατά Ματθαίον κστ' , από 26 - 28 και κστ' 30 .
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: 
Η (πρώτη) εικόνα του Μυστικού Δείπνου είναι φωτογραφία από αγιογραφία στο Δυτικό τοίχο του Ναού της Παναγίας (Κοίμηση της Θεοτόκου) στη Μελιβοία. 


Δεν υπάρχουν σχόλια: