Στοιχεία επικοινωνίας

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο : npenintas@gmail.com

Τετάρτη 13 Απριλίου 2011

Παπά Κώστας Γαλλιώτας .


Παράλειψη μεγάλη θα ήταν να μην αναφερθούμε και στον παπά Κώστα Γαλλιώτα "μια σεβάσμια μορφή της Εκκλησίας του Χριστού" , όπως τον χαρακτηρίζει ο Τακ. Καρδάρας στο βιβλίο του "ΜΕΛΙΒΟΙΑ-ΑΘΑΝΑΤΗ" . Και όντως τέτοια σεβάσμια μορφή ήταν για όλους τους Μελιβοιώτες , έστω κι αν μερικοί δεν το παραδέχτηκαν δημόσια ποτέ . Γεννημένος στη Μελιβοία στις 25-04-1912 , πολύ νέος , μετά τον πόλεμο του 1940 στην Αλβανία , χειροτονείται ιερέας ( 29-11-1942 ) από τον τότε Δημητριάδος Ιωακείμ . Ανέλαβε εφημέριος στις 01-01-1943 και υπηρέτησε την ενορία του μέχρι την 30-10-1982 .


Βέβαια , η αξιοσύνη του και τα πολλά χρόνια ιερατείας του δίδουν διαδοχικά τα οφίκκια του Οικονόμου ( πολύ νωρίς ) και του Πρωτοπρεσβύτερου στα τελευταία χρόνια της ιεροσύνης του . 
  Παντρεμένος με την Ευρύκλεια Λάμπου αποκτά έξι παιδιά : το Γιάννη , το Βασίλη , το Σταύρο , τη Χαρίκλεια και το Γιώργο ( ακόμα ένα πέθανε νωρίς ) . 
Η πρεσβυτέρα . 
    Το όνομά του είναι συνυφασμένο με την ιστορία της Μελιβοίας από το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο έως και τις αρχές της δεκαετίας του 1980 ( πέθανε στις 30-07-1983 ) , σε χρόνια δύσκολα και συνάμα κρίσιμα ( πόλεμος , ανασυγκρότηση , χούντα , μεταπολίτευση ) .
    Έχει συνδεθεί πρώτα απ' όλα με την εκκλησία της Αγίας Παρασκευής ( θεμελίωση και αποπεράτωση της ανέγερσης ) , καθώς επίσης , με το κτίριο του νέου σχολείου ( επιλογή θέσης , παραχώρηση οικοπέδου ) και με το θέμα της τωρινής πλατείας μας .   

Βαφτίζοντας ένα μωρό , σε χαρακτηριστική του στάση .
     Έχει , επίσης , βαφτίσει , παντρέψει και κηδέψει χιλιάδες Μελιβοιώτες , ενώ με τη στάση ζωής του έχει επίσης κερδίσει το σεβασμό άλλων τόσων , όντας πάντα μπροστάρης σε αγώνες και διεκδικήσεις , αλλά και συμβουλάτορας "σοφός" σε δύσκολες στιγμές . 

Γεώργιος Μαύρος , Τάκης Καρδάρας . Ο παπά Κώστας τους υποδέχεται και εκφράζει τα αιτήματα - προβλήματα της Αθανάτης . ( Από το βιβλίο του Τακ. Καρδάρα , "Μνήμες στο διάβα μιας ζωής" ) . 
     Το προσωπικό του παράδειγμα πάντα σε εντυπωσίαζε ή και σε άφηνε άφωνο . Π.χ. όσοι τον θυμούνται τα τελευταία χρόνια της ζωής του , θα τον είδαν σίγουρα να επιμελείται τα του τάφου του , δίνοντας ψυχραιμότατος , με τη βροντερή του φωνή , οδηγίες για την κατασκευή του , στους μαστόρους .       
    Θα θυμούνται , επίσης , όσοι τον γνώριζαν , το ότι αφηγούνταν με καμάρι τις λύσεις που έδινε σε τεχνικά ζητήματα που προέκυπταν στην κατασκευή του ναού της Αγίας Παρασκευής ( προσέξτε σε επόμενο εκκλησιασμό σας εκεί , τις "μαρμάρινες" κολώνες στο εσωτερικό του ναού ) . 
Στο New Castle της Αυστραλίας , το Μάρτη του '83 , λίγο πριν το θάνατό του . ( Προσφορά του Στ. Γαλλιώτα ) 
     Για τα παραπάνω ( και για άλλα που θα εκτεθούν στο μέλλον εδώ ) , οι περισσότεροι Μελιβοιώτες , άσχετα , όπως πριν είπαμε , αν δεν το εκφράζουν όλοι φανερά , τον θυμούνται με σεβασμό . 
    Βέβαια , όπως και κάθε άνθρωπος , είχε και αντιπάθειες , από μια  μερίδα Μελιβοιωτών , κάποιοι απ' τους οποίους δε δίστασαν να τον "φιλοδωρήσουν" με διάφορες κατηγορίες , που , ως τώρα , δεν αποδείχθηκαν .     

Θα συμπληρωθεί ...

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

...Ο ανθρωπος και ιερέας που αγαπήθηκε και μισήθηκε οσο αλλος κανένας,κοφτερό μυαλό,οξυδερκής πολυ μπροστά απο την εποχή του,οσα και αν του προσάπτουν έβαλε ενα μεγαλο λιθο στην προσπάθεια για προοδο του χωριού...η παρουσια του στην εκκλησία ως λειτουργός και η ατμοσφαιρα που δημιουργούσε ...μυστικιστική.Αιωνία σου η μνήμη αξιομακάριστε και αημνηστε!!