Πήραμε μια γεύση σε προηγούμενη σχετική ανάρτηση, για τον αλγόριθμο αλλαγής των "ξενιζόντων" και μη ελληνοπρεπών τοπωνυμίων που οι μετακινήσεις πληθυσμών και οι διαδοχικές κατακτήσεις μας κατέλιπαν. Είδαμε και μερικούς χρήσιμους ορισμούς για τα τοπωνύμια και είμαστε σε θέση να παρακολουθήσουμε τη συνέχεια.
Η κύρια αιτία της μετονομασίας.
Ο κύριος λόγος, λοιπόν, που στην αρχή τουλάχιστον οδήγησε στην αλλαγή των ονομάτων των οικισμών κι όχι μόνο, ήταν κυρίως η ανάγκη να αποταχθεί το κακό παρελθόν της Τουρκοκρατίας, αφού αρχικά μιλάμε για τον πυρήνα του πρώτου Ελληνικού κρατιδίου, ασήμαντου τόσο σε έκταση όσο και σε πληθυσμό. Οι πρώτοι ελεύθεροι Έλληνες, λοιπόν, έχοντας πρόσφατη την επαχθή συμβίωση με τους Τούρκους, όντας πια ελεύθεροι θέλησαν να αποτινάξουν από πάνω τους ότι τους ότι θύμιζε το πρόσφατο κακό παρελθόν. Και το θύμιζαν έντονα οι ονομασίες.
Η πορεία του εγχειρήματος.
Έτσι, εκδίδεται το πρώτο διάταγμα της 3ης Απριλίου 1833, με τις πρώτες μετονομασίες επαρχιών, ενώ το 1834, στις κατευθυντήριες οδηγίες που στάλθηκαν από τη Γραμματεία Εσωτερικών στους νομάρχες υπάρχει η σαφής οδηγία-εντολή να αποκτήσουν οι δήμοι ελληνική ονομασία, με απώτερους σκοπούς να “αναστηθεί η αρχαιότητα” και να “συνδεθεί το παρόν της Ελλάδος με το ένδοξο παρελθόν της”.
Με βάση το παραπάνω σκεπτικό, αλλάζουν ονόματα οικισμών, χωριών, πόλεων, αλλά και βουνών, ποταμών, γεωγραφικών διαμερισμάτων. Π.χ. η Τριπολιτσά γίνεται Τρίπολις, τα Σάλωνα Άμφισσα, ο Μοριάς Πελοπόννησος, το όρος Λιάκουρα γίνεται Παρνασσός κ.α..
Ο Αντιστράτηγος Σκαρλάτος Σούτσος. (Πηγή: www.el.wikipedia.org). |
![]() |
Ο Χαρίλαος Τρικούπης, υπουργός των εσωτερικών το 1883. (Πηγή: www.el.wikipedia.org). |
![]() |
Ο Εμμανουήλ Ρέπουλης, υπουργός εσωτερικών το 1912. (Πηγή: www.hellenica.de). |
Η ενσωμάτωση της Θεσσαλίας.
Κάπου εδώ, και με βάση τις διατάξεις της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης (12 Μαΐου 1881), η Θεσσαλία αποδίδεται από την Τουρκία στην Ελλάδα με ειρηνικό τρόπο. Έτσι, ο ελληνικός στρατός υπό τον Σκαρλάτο Σούτσο "καταλαμβάνει" τη Θεσσαλία, πλην της επαρχίας Ελασσόνας.
![]() |
Ο Λόγιος Θόδωρος Χατζημιχάλης. (Πηγή: Γ.Α.Κ. Αγιάς). |
Στρατιωτικός χάρτης, περίπου του 1880, πριν την ενσωμάτωση της Θεσσαλίας. (Προσφορά: Μιλτ. Ευθυμιάδης). |
Το Φ.Ε.Κ. Α' 126/09-04-1883. (Πηγή: Εθνικό Τυπογραφείο). |
Οι δήμοι της Επαρχίας Αγιάς, όπως καθορίστηκαν με το ΦΕΚ Α' 126/09-04-1883. (Πηγή: Εθνικό Τυπογραφείο). |
Το Φ.Ε.Κ. Α' 262/31-08-1912. (Πηγή: Εθνικό Τυπογραφείο). |
Το Φ.Ε.Κ. Α' 262/31-08-1912, με μερικές από τις κοινότητες του Νομού Λάρισας. Στον αριθμό 32 το Αθάνατον, η σημερινή Μελίβοια. (Πηγή: Εθνικό Τυπογραφείο). |
Συγκρίνοντας τα δύο παραπάνω Φ.Ε.Κ. (126 και 262), διαπιστώνει κανείς ότι στο πρώτο (το 126, περί δημιουργίας Δήμων) η Μελίβοια αναφέρεται με το όνομα "Αθανάτου". Στο δε δεύτερο (το 262, περί συστάσεως των κοινοτήτων), αναφέρεται με το όνομα "Αθάνατον". Φαίνεται ότι κάπου εδώ επενέβη ο "δαίμων του τυπογραφείου" και το "υ" της κατάληξης της λέξης Αθανάτου, μετατράπηκε σε "ν", ονομάζοντας την κοινότητά μας σε "Αθάνατον", εξαιτίας μάλλον κάποιας αβλεψίας κάποιου υπαλλήλου στο τυπογραφείο ή πριν . Δεν γνωρίζουμε αν κάποια στιγμή στο παρελθόν υπήρξε κάποια διόρθωση σε "Αθανάτη" (πιθανόν σε κάποιο άλλο Φ.Ε.Κ.), όνομα με το οποίο αναφέρεται η Κοινότητά μας στα επίσημα έγγραφα, μέχρι και τη μετονομασία της σε "Μελίβοια" και επιφυλασόμαστε να το αναζητήσουμε.
![]() |
Το έμβλημα του νεοσύστατου (τότε) Δήμου Δωτίου, που υιοθετήθηκε κατόπιν εισηγήσεως του αρχαιολόγου Π. Ευστρατιάδη και καθορίσθηκε με το ΦΕΚ Α' 305/18-08-1883. |
ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΠΗΓΕΣ:
- http://www.gipsynoise.gr/HellasGI/4oSynedrio/papers/Tsatsaris_et_al.pdf
- http://lithoksou.net/metonomasiesepihirisi.html
- http://aigeira.blogspot.com/view/sidebar#!/2008/10/blog-post.html
- http://kopanakinews.wordpress.com/2008/11/22/palia-xamena-toponimia
-http://www.el.wikipedia.org.
- "Διαζύγιο [1858] - Μισθοί των δασκάλων [1862] στην Τουρκοκρατία και ίδρυση Κυριακού σχολείου [1896] στην επαρχία της Αγιάς", Ηλίας Π. Γεωργίου, Θεσσαλικό Ημερολόγιο, Τόμος 4, εκδότης Κώστας Σπανός, Λάρισα 1983.
- "Ο Νικόλαος Στεφανίδης από την Αθανάτη της Αγιάς", Δημήτρης Κ. Αγραφιώτης, Θεσσαλικό Ημερολόγιο, Τόμος 11, εκδότης Κώστας Σπανός, Λάρισα 1987.
- Εθνικό Τυπογραφείο.
- Γ.Α.Κ.-Τοπικό Αρχείο Αγιάς.
- "Ιστορικό διάγραμμα των Δήμων της Ελλάδας από 1833 έως 1912", Ελευθέριος Γ. Σκιαδάς, Αθήνα 1994, Εκδόσεις Εκδ. Οίκος Μικρός Ρωμιός ΕΠΕ.
- Γ.Α.Κ.-Τοπικό Αρχείο Αγιάς.
- "Ιστορικό διάγραμμα των Δήμων της Ελλάδας από 1833 έως 1912", Ελευθέριος Γ. Σκιαδάς, Αθήνα 1994, Εκδόσεις Εκδ. Οίκος Μικρός Ρωμιός ΕΠΕ.
Σημείωση: Το i-melivia δεν συμφωνεί, κατ' ανάγκη, με όλα όσα αναφέρονται στο περιεχόμενο των σχετικών άρθρων, στους δικτυακούς τόπους που παραπέμπουν οι παραπάνω σύνδεσμοι.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου