Η σημερινή εκκλησία της Αγίας Παρασκευής είναι ένα κτίσμα , του οποίου ο θεμέλιος λίθος τέθηκε την 29-07-1955 και τα εγκαίνιά της έγιναν στις 16-11-1969 . Στην τοποθεσία προϋπήρχαν ομώνυμοι ναοί , αλλά μάλλον και κάποιο παρεκκλήσι στη μνήμη της Αγίας Βαρβάρας . Οι μεν κατεδαφίσθηκαν και το δε μάλλον καταστράφηκε .
Έτσι λοιπόν ο σημερινός ναός της Αγίας Παρασκευής φαίνεται να είναι ο τρίτος κατά σειρά στην ίδια τοποθεσία .
Ο πρώτος υπάρχει ήδη στα 1819 , όπως φαίνεται από την παρακάτω ενθύμηση , που αναφέρει ο Στεφ. Κανδυλάρης , είναι δημοσιευμένη στο Θεσσαλικό Ημερολόγιο τομ. 27 - βλέπε εικόνα παρακάτω - και έχει γραφτεί από κάποιο Δημήτριο , στις 21 Απριλίου 1819 σε ένα μηναίο ''ΜΗΝ ΑΠΡΙΛΙΟΣ'' του 1768 παρά Νικολάω τω Σάρω .
Η ίδια εκκλησία ( η πρώτη κατά σειρά ) εξακολουθεί να υπάρχει και το 1855 , όπως φαίνεται σε άλλη ενθύμηση , που αναφέρει ο Στεφ. Κανδυλάρης , είναι κι αυτή δημοσιευμένη στο Θεσσαλικό Ημερολόγιο τομ. 27 - βλέπε εικόνα παρακάτω - και έχει γραφτεί από τον Αναγνώστη Ζαχαρού εκ Ρέτζιανης , δάσκαλο στη Μελιβοία , στις 10 Μαϊου 1855 σε ένα βιβλίο ''ΑΓΙΩΝ ΑΠΟΣΤΟΛΩΝ ΠΡΑΞΕΙΣ ΚΑΙ ΕΠΙΣΤΟΛΑΙ'' του 1812 από το τυπογραφείο του Πάνου Θεοδοσίου από τα Ιωάννινα .
![]() |
Η ενθύμηση του Δημητρίου , του 1819 . |
![]() |
Η ενθύμηση του 1855 , από τον Αναγνώστη Ζαχαρού . |
![]() |
Η ενθύμηση του 1877 , από τον Αναγ. Δανιήλ . ( Όπως φαίνεται ο γράφων παρέλειψε το ψηφίο των εκατοντάδων , χιλιοστώ οκτακοσιοστώ είναι το σωστό ) . |
![]() |
Ο Δημητριάδος Ηλίας . |
Αυτή , η δεύτερη εκκλησία κατεδαφίζεται λόγω στατικών προβλημάτων , ( μαζί με την Αγία Βαρβάρα ; ) και στη θέση αυτή θεμελιώνεται η νέα σημερινή εκκλησία στις 29-07-1955 και αμέσως αρχίζει μία μεγάλη προσπάθεια , τόσο για τις εργασίες οικοδόμησης ( δεδομένου το έργο απαιτεί πολλά κυβικά μέτρα πέτρας , αφού μέχρι και το ύψος του αριστερού κλίτους η εκκλησία είναι πετρόκτιστη ) , όσο και για τη συλλογή χρημάτων του μεγάλου εγχειρήματος .
Η Αγία Παρασκευή . |
Βέβαια , όπως όλοι οι μεγαλύτεροι θυμούνται ο ναός παρέμεινε με ελλείψεις ( νάρθηκας , κωδωνοστάσιο , οροφή , δάπεδο , αγιογράφηση , καλλωπισμός ) για πολλά ακόμα χρόνια . Οι προσπάθειες του παπα-Κώστα Γαλλιώτα , των ερανικών επιτροπών , των εκκλησιαστικών συμβουλίων και των κατοίκων της Μελιβοίας ( ενταύθα αλλά και στο εξωτερικό ) ήταν μεγάλες , όπως και των κατοπινών εφημερίων , που στη θητεία τους εκτελέστηκαν τα υπόλοιπα έργα στο ναό ( οροφή , δάπεδο , αγιογράφηση , καλλωπισμός ) , παπά -Γιάννη Παπανικολάου , παπά-Γιώργη Σκάθαρου , Αρχιμ. Νεκτ. Δρόσου , παπά-Μιχάλη Ζιούρκα και Αρχιμ. Αιμ. Καζαντζίδη .
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ :
- "ΜΕΛΙΒΟΙΑ - ΑΘΑΝΑΤΗ " , ΤΑΚΗΣ ΚΑΡΔΑΡΑΣ , ΑΘΗΝΑ 1986
- ΘΕΣΣΑΛΙΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ , ΕΚΔΟΤΗΣ ΚΩΣΤΑΣ ΣΠΑΝΟΣ , ΛΑΡΙΣΑ 1995
Τόμος 27
"Ενθυμήσεις και επιγραφές από την Μελίβοια της Αγιάς 1732 - 1947" Στέφ. Κανδηλάρης .
Η φωτογραφία του Δημητριάδος Ηλία προέρχεται από το δικτυακό τόπο της Μητρόπολης Δημητριάδος ( www.imd.gr )
Οι ενθυμήσεις προέρχονται από το Θεσσαλικό Ημερολόγιο , τόμος 27 .
Οι ενθυμήσεις προέρχονται από το Θεσσαλικό Ημερολόγιο , τόμος 27 .
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου